12. aug 2020 Psykobloggen

«Ghosting» er en energityv

Hva er «ghosting»? Hvorfor føles det så vondt?

Colourbox41494494

«Ghosting» er et uttrykk som blir brukt av den yngre generasjonen i dag. Jeg måtte selv få en liten forklaring på det. «Ghosting» betyr «å skli unna uønsket kommunikasjon». Det vil si å unngå det, la det forbigå i stillhet uten å kommentere eller sette grenser for uønsket oppmerksomhet.

Hvorfor er dette energityveri spør du kanskje? Er det ikke bare like greit «å la det skli»? Det virker enklest der og da og bare late som du ikke forholder deg til det eller unngå en ubehagelig dialog eller kanskje til og med en mulig konflikt. Er ikke det mindre ressurskrevende?
Jo kanskje akkurat der og da, men grunnen til at dette tar energi fra deg og gjør deg sliten er fordi du bruker alle dine våkne minutter på å prøve å unngå tenke eller forholde deg til noe som er uønsket og i beste fall uavklart. Det koster mer enn det smaker i lengden. Det blir værende med deg i din underbevisst og slipper ikke tak.

«Når du setter grenser for deg selv, gir du også andre lov til å gjøre det samme.»

Resultatet av å være med å bidra til «ghosting» er

 • du kan bli utsatt for andre energityver
 • du blir selv en energityv
 • du blir sliten av en mengde underbevisste mekanismer som foregår både natt og dag drømmer og følelser kan bli sterkere og tyngre.
 • du blir utydelig i din kommunikasjon
 • du blir grenseløs
 • du lærer ikke å skape ditt eget rom for følelser og tanker
 • du mangler evnen til å sette grenser for andre
 • du tillater andre og annet å spise av din energi

Ghosting er respektløst

Det å unngå å svare eller være utydelig i fare for å såre et annet menneske gir ikke den andre mindre sår. Tvert imot, det viser manglende respekt for den andres energi og interesse. Du trenger ikke ta imot all interesse eller informasjon som kommer din vei for det. Det å lære å si takk, men nei takk er viktig for å skape ditt rom, dine rammer, ditt felt og dine grenser.

Når du våger å gi andre beskjed på en hyggelig og vennlig måte at du ikke lenger ønsker denne type kommunikasjon, oppmerksomhet eller hva nå det måtte handle om, så viser du respekt for andres følelser og tid. Tenk om det var deg? Hvordan føles det når andre bare unngår deg? Når andre ikke svarer på dine tekstmeldinger eller henvendelser?
Føler du deg da sett og respektert? Sannsynligvis ikke.

For å skape et mer vennlig og hyggelig miljø, må vi lære å kommunisere direkte. Være tydelige samtidig som vi er omtenksomme. Det å si til et annet menneske, «takk for at du deler dette med meg», eller «takk for din interesse i meg, men jeg er dessverre ikke interessert i det samme», er et eksempel på at beskjeden er mottatt, du er respektfull og vennlig tilbake. Takk, men nei takk.

Ved å trene opp dette, vil du fort se at du slipper å

 • finne på unnskyldninger
 • huske hva du har sagt til andre
 • holde styr på forklaringene dine
 • unngå pinlige situasjoner fordi du blir tatt i løgn
 • å bruke ekstra tid på å tenke og føle på noe som blir hengende over deg
 • måtte unngå personer du ikke har vært ærlig med

  Ved å være omtenksom og tydelig i samme situasjon og setting, gjør at du plutselig
 • frigjør masse energi som du kan bruke på annet
 • føler at du har trygge grenser for hva som er deg og hva som er andres
 • føler deg sterkere og mer klar på hva som er riktig for deg

Alle har et eget ansvar for egen energi. Ditt ansvar er din energi og hvordan du behandler andre mennesker. Dette finnes det «paypack» på, eller du kan velge «pay it forward».

Når du setter grenser for deg selv, gir du også andre lov til å gjøre det samme. Når du skaper nye måter å kommunisere på, gir du også andre muligheten til å gjøre det samme.
Når du er tydelig og ærlig, gir du også andre muligheten til å slippe tak eller gjøre det samme.

Hva ønsker du?

Åndelighet mariann3 foto fredrikke wetherilt

Mariann Marthinussen

Mariann Marthinussen jobber som psykoterapeut, coach, faglig veileder og underviser i Psykosyntese og Energipsykologi gjennom sine to selskap Lev ditt liv og Energipsykologi Norge. Hun har i mange år utdannet coacher og terapeuter hos HumaNova, Nordens største Psykosyntese skole og vært faglig veileder. Hun har egen blogg.

Flere innlegg fra Mariann Marthinussen

Relaterte saker