28. aug 2019 Psykobloggen

Hvordan får du venner i voksen alder?

Her er noe tips som kan hjelpe deg ut av ensomheten. Håper de er til hjelp!

Vær et kjent ansikt

Flere studier viser at desto oftere vi ser og snakker med andre mennesker jo mer liker vi dem. Møt nye mennesker gjennom engasjement i nærmiljøet:

  • Trenings- og turgrupper
  • Frivillig arbeid
  • Lokalpolitikk
  • Quizkvelder på pub
  • Jamkvelder (musikk)
  • Kom gjerne med andre forslag i kommentarfeltet!

Vær fortrolig

En studie ved Stony Brook University viste at desto dypere og mer personlig en samtale er, jo tettere knyttes båndene mellom mennesker. Det betyr ikke at du skal røpe dine innerste hemmeligheter, men snakk gjerne om noe annet en vær og vind!

Ensomhet sitter i hodet

Ensomhet er en subjektiv opplevelse som ofte kan være en selvoppfyllende profeti. Når folk føler seg isolert, går hjernen i selvbevaringsmodus og vi blir mer opptatt av vår egen – ikke andres velferd. Selvbevaringsmodusen er en medfødt funksjon ment for å beskytte oss mot trusler, men over tid vil den være skadelig for vår fysisk og psykiske helse. Den gjør at vi oppfatter verden i et negativt lys og kan også få oss til å virke kalde, uvennlige og sosialt vanskelige. Derfor er det lurt å være bevisst på eget tankemønster og gjøre grep om du befinner deg i selvbevaringsmodus.

Logg på, men med forsiktighet

Sosiale medier kan brukes til å knytte nye vennskap (f.eks. om du flytter til en ny by). Haken her er at forskning antyder at positive erfaringer med sosiale medier er mest vanlig blant mennesker som allerede har et etablert sosialt nettverk, og de som lever mer isolert vil føle seg enda mer isolerte. Det beste er å våge seg ut i den fysiske verdenen, virtuelle vennskap kan aldri erstatte tradisjonell menneskelig kontakt.

Ikke tving deg til det

Om du føler presset for å skaffe flere venner kommer fra rådende normer i samfunnet og ikke fra dine egne behov – slå deg til ro med det sosiale nettverket du har. Flytt heller fokus til hva og hvem som gjøre deg lykkelig. Alle mennesker har forskjellige sosiale behov og noen har ikke behov for en stor og rik omgangskrets, som også har sine ulemper. Studier viser at folk med store arbeidsbaserte nettverk har en tendens til å være mer engstelige enn dem med færre forbindelser. Flere muligheter kan og skape flere bekymringer – det kan koste å pleie vennskap. Enten du nøyer deg med to nære venner eller foretrekker å omgi deg med 20 løse bekjente, det som betyr noe er at du føler deg som en del av noe større enn deg selv.

Denne artikkelen har tatt utgangspunkt i artikkelen «Friends wanted», American Psychological Association, January 2014, Vol 45, No. 1.

Magnus Kristiansen

Kommunikasjonsmedarbeider, Mental Helse.

Flere innlegg fra Magnus Kristiansen

Relaterte saker