20. aug 2019 Psykobloggen

6 tips for bruk av Sosiale Medier

Nyttige tips for bruk av sosiale medier for å unngå negative psykiske ringvirkninger.

Mer enn en tredel av amerikanske voksne ser på sosiale medier som skadelige for deres mentale helse ifølge en ny undersøkelse fra American Psychiatric Association. Bare 5% ser på sosiale medier som positive for deres mentale helse og ytterligere 45% sier det har både positive og negative effekter.

Her er 6 tips for fornuftig bruk av sosial medier.

1. Begrens når og hvor du bruker sosiale medier
Bruk av sosiale medier kan være svært ødeleggende for mellommenneskelig kontakt i den fysiske sfæren. Du vil få bedre kontakt med mennesker i livet ditt om du hver dag har faste tidspunkter hvor varslene på dine sosiale medier apps er slått av. Du kan og sette mobilen i flymodus. Forplikt deg til å ikke sjekke sosiale medier under måltider med familie og venner, eller når du leker med barn eller snakker med din partner. På arbeidsplassen er det smart at sosiale medier ikke forstyrrer arbeidet og distraherer deg fra krevende prosjekter og samtaler med kolleger. Det er og lurt å holde soverommet fritt fra alle typer kommunikasjonsdingser som vil forstyrrer søvnen din.

2. Ha “detox”-perioder
Planlegg vanlige pauser på flere dager fra sosiale medier. Flere studier har vist at selv en femdagers eller ukes lang pause fra Facebook kan føre til lavere stress og høyere tilfredshet i livet. Du kan også trappe ned om en bråstopp skulle blir for tøft. Å bruke Facebook, Instagram og Snapchat bare 10 minutter om dagen i tre uker resulterte i lavere ensomhet og depresjon (ifølge flere studier). En «SoMe-detox» kan være vanskelig i begynnelsen, men søk gjerne hjelp fra familie og venner ved å offentlig å erklære at du er på pause og har slettet alle appene til favoritt-tjenestene dine på sosiale medier.

3. Vær oppmerksom på hva du gjør og hvordan du føler deg
Eksperimenter med å bruke favorittplattformene dine på forskjellige tider av døgnet og i varierende tid for å se hvordan du føler deg under og etter hver økt. Det kan hende du finner ut at noen få korte økter hjelper deg med å føle deg bedre framfor å bruke 45 minutter på en uttømmende økt med f.eks. frentisk «scrolling» gjennom nettstedets nyhetsvegg. Om din kveldsrutine forleder deg inn i et «SoMe-kaninhull» som får deg til å føle deg dårlig med deg selv – logg av. Verdt å merke at folk som bruker sosiale medier passivt, bare surfer og konsumerer andres innlegg, føler seg verre enn folk som deltar aktivt, legger ut sitt eget materiale og engasjerer seg med andre på nettet. Når det er mulig, hold fokus på online-samhandlingene med folk du også kjenner i frakoblet til tilværelse.

4. Skeptisk tilnærming til sosiale medier; spør “hvorfor?
Hvis Twitter er det første du sjekker når du står opp, kan du tenke på om det er for å bli informert om nyheter per se, eller om det er en tankeløs vane som fungerer som en flukt fra å møte dagen fremover. Merker du at du får lyst til å se på Instagram når du blir konfrontert med en vanskelig oppgave på jobben? Vær modig og brutalt ærlig med deg selv. Hver gang du søker telefonen (eller datamaskinen) for å sjekke sosiale medier, kan du svare på det harde spørsmålet: Hvorfor gjør jeg dette nå? Bestem om det er det du vil at livet skal handle om.

5. Velg bort
Over tid har du sannsynligvis samlet mange online-venner og kontakter, så vel som personer og organisasjoner du følger. Noe innhold er fortsatt interessant for deg, men mye av det kan være kjedelig, irriterende eller unyttig. Da er det på tide å avslutte, dempe eller skjule kontakter. De aller fleste vil ikke legge merke til det, og livet ditt blir bedre. Ifølge en fersk undersøkelse er informasjon om Facebook-venners liv påvirker mennesker mer negativt enn annet innhold på Facebook. Verdt å merke at sider som inneholder inspirasjonshistorier, helsefremming og innhold som for deg til å føle deg takknemlig og imponert har en positiv effekt. Å velge bort noen “venner” og legge til noen få motiverende eller morsomme nettsteder vil sannsynligvis redusere de negative effektene av sosiale medier.

6. Stopp sosiale medier fra å erstatte det virkelige livet
Det er bra å bruke Facebook for å følge med på kusinens liv som ny mor, så lenge du ikke unnlater å besøke henne i det virkelige liv. Det kan være engasjerende og morsomt å «Tweete» med en kollega, men sørg for at disse samhandlingene ikke blir en erstatning for å snakke ansikt til ansikt. Når de brukes omtenksomt og bevisst, kan sosiale medier være et nyttig tillegg til ditt sosiale liv, men bare et menneske i fysisk tilstand som sitter overfor deg kan oppfylle det grunnleggende menneskelige behovet for tilknytning og tilhørighet.

Denne artikkelen er skrevet av Jelena Kecmanovic, Adjunct Professor of Psychology. Artikkelen er hentet fra The Conversation; les den opprinnelige artikkelen her. Teksten er oversatt fra engelsk til norsk av Magnus Kristiansen.

Magnus Kristiansen

Kommunikasjonsmedarbeider, Mental Helse.

Flere innlegg fra Magnus Kristiansen

Relaterte saker