12. sep 2023 Mental Helse

610 lys til minne om alle vi mistet til selvmord i 2022

Søndag, 10. september, var det lysmarkering over hele landet i forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging. Under markeringen i Oslo ble oppropet for bedre selvmordsforebygging overlevert til kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap).

Dsc01648

Mange hadde møtt frem for å delta i lysmarkeringen ved Universitetsplassen i Oslo. Etter appeller gikk vi i lystog til Løvebakken utenfor Stortinget der vi ble møtt av kunnskapsministeren:

- Jeg er enig i at det må gjøres mer for å forebygge selvmord. Vi trenger systematisk opplæring og informasjon i utdanningene og i skolene våre, sa Tonje Brenna da hun mottok oppropet med over 23.000 underskrifter, fra engasjerte og berørte over hele landet.

NRK var til stede på lysmarkeringen. Sendingen kan du se her.

I oppropet, som vi har laget i samarbeid med LEVE, Nordland fylkeskommune og Vivat, skildrer vi flere målrettede tiltak for bedre selvmordsforebygging, i skolene og på arenaer hvor man møter mennesker i selvmordsfare. Regjeringen har vedtatt en nullvisjon for selvmord, og nå trengs handling for å nå målet.

Vårt undervisningsprogram YAM, for elever på ungdomstrinnet og i videregående skole, har vist god effekt på forebygging av selvmordtanker og -planer, samt depresjon og andre psykiske helseutfordringer.

I YAM lærer unge å sette ord på tanker og følelser, og de får verktøyene til å handtere livets mørkesider. Over 2000 elever i Norge har fått tilbudet om YAM siden 2019.

Dsc01656
Kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) får overrekt oppropet av styreleder i LEVE, Petter Eide.

“Nordmenn er gutter og jenter som har mistet noen i selvmord”

Styreleder i LEVE, Petter Eide, ønskte velkommen og Rita Småvik, spesialistkonsulent i Oslo kommune Helseetaten holdt appell. Videre holdt forfatter Tiril Brock Aakre en gripende appell hvor hun delte sine erfaringer som etterlatt etter selvmord.

Brock Aakre viste til Kongens tale om nordmenn, som mange kanskje husker, med en ny vri:

- Nordmenn er gutter og jenter som har selvmordstanker, som har mistet et barn til selvmord, en forelder, kjæreste, venn eller kollega.

Dsc01624
Forfatter Tiril Brock Aakre en gripende appell hvor hun delte sine erfaringer som etterlatt etter selvmord.

Mellom 600-700 nordmenn tar sitt eget liv hvert eneste år og igjen sitter minst ti nære berørte i dyp sorg. Selvmord er et alvorlig samfunnsproblem som berører oss alle. Selvmord tar nå flere unge liv i Norden enn både trafikkulykker og kreft.

Tidligere på kvelden inviterte Else Kåss Furuseth og Cecilie Ramona Kåss Furuseth til åpent hus på Nieu scene med musikk og appeller, for å markere denne viktige dagen.

Tusen takk for alt engasjement, varme, tilstedeværelse og felleskap fra hele landet gjennom hele dagen. Det gir håp i arbeidet vårt.

Dsc01626

Flere saker fra Mental Helse