1. sep 2019 Psykobloggen

Hvordan være støttende for en psykisk syk venn?

Det er ikke alltid lett å vite hva en skal si, i hvert fall ikke når noen en er glad i har det skikkelig vondt. Dessverre finnes det ingen eksakt oppskrift på hvordan en skal behandle en venn i krise. Forhåpentligvis kan denne guiden likevel være litt til hjelp.

1. Aksepter at du vet ikke hvordan de har det
Selv dersom du tror du vet det, vet du ikke alt om dem. Din venns omstendigheter vil uansett være forskjellig fra det du har vært igjennom, så ikke gjør for mange antagelser om deres situasjon basert på din egen erfaring. Vær åpen og lytt.

2. Du trenger ikke alltid forstå
Det kan være svært vanskelig å forstå hvorfor noen skulle ønske å skade seg, eller kanskje til og med ta livet av seg. Det kan også være vanskelig å relatere seg til å gjøre som Maria Bamford (som har OCD) å konstant gå rundt å ha voldelige og seksuelle bilder i hodet, som inkluderer venner og familie. Heldigvis gjør det ikke at du ikke kan klare å sympatisere med vennen din. Bare fortell dem at «Wow, det høres jævlig ut. Det unner jeg deg ikke!»

3. Når hen forteller om seg, ikke prøv å få samtalen til å handle om deg
Det kan være fristende å fortelle at «Ja, jeg følte det litt sånn når x, y og z hendte» og så la samtalen skifte over til noe hardt du har gått igjennom. Dersom du kjenner at samtalen deres rører borti noe du kjenner du gjerne vil snakke om, legg heller det på en hylle til en annen gang. Akkurat nå trenger vennen din deg.

4. Ikke gi uoppfordrede råd
Dette gjelder spesielt dersom du ikke kjenner personen og deres problematikk veldig godt, samt hva de har prøvd og ikke. Når noen forteller de har det dritt, betyr ikke det at de spør deg om å løse problemene deres. Dersom du virkelig tror du har et råd som ikke kommer opp på første siden av google når en googler «hvordan behandle x» og du genuint tror de ikke har hørt det før, gi det gjerne, men vær forberedt på at de ikke møter rådet ditt med entusiasme.

5. Oppfordre og hjelp dem til å oppsøke hjelp
Dette kan virke motsatt av det forrige punktet, men det er svært viktig å oppsøke hjelp dersom en har en psykisk sykdom. Oppfordre forsiktig til å kanskje gå til fastlegen for å fortelle hvordan hen har det, og foreslå gjerne at du kan ta kontakt på deres vegne og være med dersom det hjelper. Et vanlig problem for mange syke, er at en ikke føler en er syk nok til å «fortjene» hjelp, så sørg for å terpe på at det vennen din går igjennom nå, det er virkelig hardt, og de fortjener å få hjelp til å takle det.

6. Ta vare på deg selv
En psykisk sykdom rammer ikke alltid bare verten, men kan også suge ut energien av de rundt. Dette gjelder spesielt dersom du ender opp som den eneste vennen din snakker om sykdommen sin til. Dersom du skal klare å være der for vennen din i lengden, sørg for at vedkommende sprer den byrden de bærer på utover flere venner og familie. Dette punktet passer godt sammen med det forrige, for ved at din venn får hjelp ved å gå til psykolog eller annen behandling, vil dette også hjelpe deg.

7. Hvis det er ille nok, kan du måtte ta valg for vennen din
Dersom det oppstår en krisesituasjon, kan du måtte ta valg på vegne av dem. Dersom vennen din ringer deg for å si farvel, ring (113) en ambulanse, selv om vennen din forsøker å få deg til å sverge å ikke gjøre dette. Når noen er veldig, veldig syke, kan sykdommen deres ta helt overhånd, og du blir nødt til å ta valg tross det som snakker med din venns stemme ønsker. Det kan også hende du føler du må informere kjæreste eller foreldre, men vit at vennen din kan føle seg sviktet isåfall, så tenk nøye igjennom om dette er nødvendig. I bestefall kan du overtale vennen din til å gjøre dette selv.

Det viktigste å ta med seg er at du må lytte, anerkjenne at personen har det forferdelig, og hjelpe dem å få profesjonell hjelp, dersom det trengs. Har du disse egenskapene under beltet, vil du være en god og viktig støtte for din venn med psykiske vansker.

Helene Fosse

Helene Fosse er designer og skribent. Hun er glad I å lese og skrive, tegne og illustrere. Hun er også en forkjemper for interseksjonell likestilling. Du kan finne bloggen hennes her.

Flere innlegg fra Helene Fosse

Relaterte saker