8. aug 2023 Mental Helse

Over 20.000 har engasjert seg for selvmordsforebygging

De siste fem årene har 165 barn og unge tatt sitt eget liv. Tusenvis har nå engasjert seg i en underskriftskampanje for bedre forebygging av selvmord.

2
Over 16.000 har signert vår underskriftskampanje for bedre forebygging av selvmord - gjør det du også!

610 nordmenn døde i selvmord i fjor. Det tilsvarer 12 personer i snitt hver eneste uke.

Signer oppropet her!

- Selvmordstallene har vært stabilt høye i mange år. Skal vi nå regjeringens vedtatte nullvisjon for selvmord er det behov for en sterkere satsning på selvmordsforebygging og mer kompetanse, sier Elin Dahlseng Eide, fylkesrådsleder i Nordland.

Målet med oppropet er å gi ansatte i skolene opplæring i selvmordsforebygging, at skoleelever skal motta opplæring gjennom kunnskapsbaserte program med dokumentert effekt og at forebygging av selvmord skal inngå i all utdanning av personer som jobber med mennesker i selvmordsfare.

Stort engasjement blant menn

Med hjelp fra kjente personligheter har kampanjen engasjert stort i sosiale medier i sommer. I skrivende stund har over 16.000 personer fra hele landet signert og lagt igjen kommentarer.

- Menn utgjør en overraskende stor andel av de som har signert, sammenlignet med tidligere erfaringer. To av tre som tar sitt eget liv er menn, sier generalsekretær i LEVE, Knut Harald Ulland.

- En stor del av dem er unge. Vi er glade for å se at denne kampanjen appellerer til menn i så høy grad, fortsetter Ole-Marius Minde Johnsen, landsleder i Mental Helse.

Hver underskrift teller

- Ett selvmord er ett for mye. Det haster å legge til rette for systematisk og kunnskapsbasert informasjon og opplæring om selvmordsforebygging i skolene og ellers i befolkningen, sier Ann Jorid Møller, leder i Vivat.

I kommentarfeltet kommer det frem at spesifikke berørte lokalsamfunn har engasjert seg.

- Kommentarene forteller om mange selvmord den siste tiden, at innbyggerne er fortvilte og redde og at de nå søker hjelp og løsninger, sier Minde Johnsen.

- Vi håper at så mange som mulig vil hjelpe oss med å signere denne kampanjen. Hver stemme teller, avslutter Ulland.

Underskriftskampanjen blir også tema under Arendalsuka, i Nordens Telt, 15. august, kl. 14.30. Les mer her.

Landsleder   kampanje opprop selvmord
I sommer har kampanjen fått mye oppmerksomhet i sosiale medier, med ulike kjente profiler som fronter den. Landsleder Ole-Marius Minde Johnsen fronter her kampanjen.

Flere saker fra Mental Helse