Vil vite om noen har det vanskelig
Både Mental Helses generalsekretær Bjørn Lydersen og leder Inger Ellingsen i Hjelpetelefonen har opplevd pågang fra journalister i romjula. Her får du en oversikt over noen av nyhetssakene der de ble intervjuet.
Et par dager før julaften rykket generalsekretær Bjørn Lydersen ut for å minne om at det ikke er noen sammenheng mellom det å ha en psykiatrisk diagnose og farlighet. Bakgrunnen var drapet i Larvik, der en psykiatrisk pasient er siktet for å ha drept moren sin. Du kan lese og høre saken på P4s nettsider her.
Julaften var VG Nett ute og skrev om at krisetelefoner ble oppbemannet for terrorofrene 22. juli i fjor. Mange gikk inn i den første julen etter tragedien med et stort savn. Lydersen fortalte nettavisen at Hjelpetelefonen merket noe økning i antall berørte som trengte noen å snakke med. Han understreket også at det er andre enn terrorofrene som har mistet sine kjære. VG Nett skrev også en lengre sak 27. desember, om hvor viktig hjelpetelefoner er siden mange føler seg ensomme i jula.
- De fleste vil snakke om ensomhet. Folk ringer fordi julen ikke ble sånn de hadde tenkt. For de som har det vanskelig resten av året blir julen ofte ekstra tøff fordi alle andre er så glade og det er et ideal om at alt skal være så lykkelig og fint. Når man føler en manglende tilhørlighet til dette blir det ekstra påfallende, forklarte Bjørn Lydersen.
Henvendelsene til Hjelpetelefonen økte i romjula, men ikke på grunn av telefonene fra de som ble berørt av 22. juli. Nyhetsbyrået NTB sendte tidlig ut en nyhetsmelding, som ble gjengitt av flere medier. De intervjuet Hjelpetelefonens leder Inger Ellingsen, som fortalte at det har vært en travel jul for tjenesten.
- Mellom 23. og 26. desember hadde Hjelpetelefonen i snitt 200 samtaler per dag, noe som er rundt 10 prosent mer enn vanlig, fortalte hun.