28. okt 2019 Hjelpetelefonen

Utvider chattens åpningstider

Hjelpetelefonen utvider chattens åpningstider og oppbemanner på telefonen i forbindelse med NRK-prosjektet «Trigger Warning».

Trigger warning

I prosjekt «Trigger Warning» I uke 44 og 45, setter NRK Innafor søkelys på unge som deler tanker om selvmord og selvskading på Instagram. På forespørsel fra NRK vil Mental Helse Hjelpetelefonen utvide åpningstidene på chat og oppbemanne med ekstra personell på telefon slik at alle som har behov for det, kan ha et sted å henvende seg for råd og støtte.

Trigger Warning – forkortet TW – er et begrep som brukes i visse miljøer på Instagram for å advare mot sterke bilder eller innhold som kan utløse vonde følelser eller farlige handlinger. Brukerne legger inn uttrykket i biografien for å advare andre før de går inn i profilene deres.

I over ett år har NRK fulgt et nettverk på Instagram der dette uttrykket brukes mye. Unge jenter – de fleste i tenårene – diskuterer selvmord og selvskading, og deler bilder av at de skader seg selv.

Digitalt parallellsamfunn

Gjennom publiseringen av tv-serien «Innafor», reportasjer på nrk.no og nyhetssaker på tv, radio og mobil avdekker og dokumenterer NRK lukkede nettverk som brukes til å dele metoder for selvmord og selvskading på sosiale medier.

NRK retter her søkelys på et digitalt parallellsamfunn, hvor det destruktive er det normale, hvor unge norske jenter finner trøst og støtte, men også blir utfordret bevisst eller ubevisst til å dele bilder og videoer av selvskading og selvmordsforsøk som får «likes» fra de andre i nettverket. Et stort digitalt fellesskap fritt for fagfolk eller «voksne».

Samarbeider med NRK

Det skal publiseres to TV dokumentarer, nettsaker og videoer til sosiale medier fra og med søndag 27. oktober. NRK er forberedt på at disse innslagene vil kunne generere mange kommentarer og spørsmål i kommentarfeltene, og har derfor bedt Mental Helse Hjelpetelefonen om bistand til å håndtere spørsmål og svar. I tillegg har vi blitt enige om å utvide vårt chattilbud, samt oppbemanne telefontjenesten for alle som trenger råd og støtte.

Ta kontakt med oss

Oppleves livet tungt og vanskelig? Trenger du noen å lufte tankene dine med? Kjenner du på ensomhet, angst, depresjon, kjærlighetssorg eller har du tanker om å avslutte livet ditt? Ta kontakt med Hjelpetelefonens svartjenester. Alle tjenestene er gratis og anonyme.

Ring oss hele døgnet på tlf. 116 123, skriv en anonym melding eller chat med oss på www.sidetmedord.no

I uke 45 kan du chatte med oss på følgende tidspunkt:

Mandag fra kl. 20:00 – 23:00

Tirsdag fra kl. 12:00 – 14:00 og fra kl. 20:00 – 23:00

Onsdag fra kl. 12:00 – 14:00 og fra kl. 20:00 – 23:00

Torsdag fra kl. 12:00 – 14:00 og fra kl. 20:00 – 23:00

Fredag fra kl. 20:00 – 23:00

Flere saker fra Hjelpetelefonen