9. sep 2016 Hjelpetelefonen

Skal løpe for selvmordsforebygging

- Selvmordsforebygging handler om mer enn politiske virkemidler og behandling. Det handler også om å vise at vi bryr oss, mener Lena Bjerke og Vicki Nygaard i Livskrisehjelpen i Skien kommune. 

Personer på bildet: Øverst fra venstre: Tove Dalene Wærnes fra N.K.S. Veiledningssenter for pårørende, veileder Hilde på Hjelpetelefonen, Lena Bjerke fra Livskrisehjelpen, Arne Sørlie fra Kirkens SOS, Vicki Nygaard fra Livskrisehjelpen. Nederst fra venstre: Iva Karoline Schjerven og André Holm Haugen fra Fri Telemark og Aslaug Timland Dale fra Hjelpetelefonen. 

Nå haler de med seg Mental Helse Hjelpetelefonen og flere andre organisasjoner og hjelpetilbud for å delta i Skien Cityrun. Sentrumsløpet i Skien går av stabelen lørdag 10. september, samme dag som Verdensdagen for selvmordsforebygging.

- I Skien er det flere organisasjoner som legger til rette for åpenhet om selvmord og steder hvor man skal tørre å snakke om det som er vanskelig. I forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging, samarbeides det for å vise noe av det mangfold av hjelpetilbud som finnes i kommunen, sier Lena Bjerke og Vicki Nygaard i en pressemelding fra samarbeidspartnerne.

ET BUDSKAP TIL OSS ALLE

Lena Bjerke og Vicki Nygaard er ansatt i Livskrisehjepen, og jobber med selvmordsforebygging i Skien kommune. Takket være deres innsats, vil et av lagene i Skien Cityrun bestå av representanter fra Landsforeningen for etterlatte ved selvmord (LEVE), Kirkens SOS Telemark, Mental Helse Hjelpetelefonen, Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold i Telemark (FRI), NKS Veiledningssenter for pårørende og ikke minst Livskrisehjelpen selv.

Verdensdagen for selvmordsforebygging markeres globalt og er støttet av Verdens helseorganisasjon. Årets tema er: «Vis at du ser. Vis at du lytter. Vis at du bryr deg.»

-  Det er et budskap til hver og en av oss om å være der for hverandre når livet er vanskelig. I tillegg til å delta i løpet, vil det være flere markeringer om dette denne dagen. Formålet er å skape åpenhet om selvmordsforebygging, og vise at vi ser, lytter og bryr oss.

TENN ET LYS

Før løpet vil det være stand i Ibsenparken, med informasjon om ulike hjelpetilbud som finnes i kommunen. Det vil også bli lagt ut informasjonsmateriale på SF Kino Skien og på bibliotekene. Den 8. og 9. september arrangerer Kirkens SOS VIVAT-kurset «Førstehjelp ved selvmordsfare» på Menstad Bydelshus. Og på kafé Sitt Ned den 15. september, arrangerer LEVE foredrag om forskning på selvmord hos unge, tilsynelatende velfungerende menn og forebygging.

Vi ønsker også å oppfordre alle til å tenne et lys i vinduet lørdag kveld klokka 20. Ved å gjøre dette viser du din støtte til arbeidet med selvmordsforebygging. Det er også for å sende en tanke til de vi har mistet og til alle som er berørt av selvmord, sier Lena Bjerke og Vicki Nygaard.

FAKTA:

  • Verdensdagen for selvmordsforebygging 10.september er en internasjonal dag som markeres over hele verden.
  • Verdensdagen ble innstiftet av IASP (International Association for Suicide Prevention) og støttes av Verdens Helseorganisasjon.
  • I Norge er organisasjonen LEVE nasjonal koordinator og arrangør, og markeringen mottar støtte fra Helsedirektoratet.
  • Hvert år registreres det i gjennomsnitt 530 selvmord i Norge. Rundt 60 prosent av alle selvmord skjer i aldersgruppene under 50 år. Det er flest menn som velger å avslutte livet ved selvmord.
  • Et ukjent antall selvmord er skjult som ulykker og mange ukjente dødsårsaker kan også være skjulte selvmord.
  • Det er vanlig å anta at det er 10 ganger flere selvmordsforsøk enn selvmord.

Kilder: LEVE og Folkehelseinstituttet

Flere saker fra Hjelpetelefonen