Oppbemanner for NRK sine seere
Nok en gang vier statskanalen en hel uke til å sende programmer om unges psykiske helse. På forespørsel fra NRK blir det oppbemanning på Hjelpetelefonen slik at seere som har behov for det, vil ha et sted å henvende seg.
I tillegg til kveldens premiere av dokumentarserien " Jeg mot meg" på NRK1, blir det flere programmer om dette viktige temaet på NRK3 denne uka, blant annet dokumentarfilmen " Tung jakke" og den britiske serien “Selvmord og meg”. Det blir også gjensyn med " Idas dagbok", som blant annet ble vist under filmfestivalen i Haugesund i fjor.
I “Jeg mot meg” møter vi åtte unge mennesker som gjennom egne videodagbøker har dokumentert de psykiske utfordringene de lever med. En av de unge menneskene vi møter i serien,
heter Anders og er fra Bjørkelangen i Akershus. Han sliter med spise- og treningsforstyrrelser. Serien kommer også til å ta for seg temaer som angst, depresjon, ensomhet og rusproblemer.
SAMARBEIDER MED NRK
- Dette er temaer som vi møter hver dag her på både telefon- og skrivetjenesten vår, sier daglig leder Aslaug Timland Dale i Hjelpetelefonen.
- At NRK tar kontakt anser vi som et kvalitetsstempel av våre tjenester. Vi bistår selvfølgelig ved å oppbemanne for de seere som har behov for et trygt sted å henvende seg etter å ha sett programmene, fortsetter hun.
Hjelpetelefonen har oppbemannet i forbindelse med NRK sine temauker flere ganger, blant annet i april i fjor. Etter hvert program ble logoen til Hjelpetelefonen og skrivetjenesten sidetmedord.no vist på skjermen.
- Vi opplevde en økning på 350 prosent i nye brukere på sidetmedord.no etter den uka. Det var ingen annen forklaring enn at NRK valgte å sette fokus på unges psykiske helse, forteller Timland Dale.
LENGRE CHAT
I tillegg til å forsterke den vanlige bemanningen blir det flere muligheter for å chatte med veilederne denne uka.
- Mandag kveld åpner vi chatten fra klokka 19.00 til 23.00. Alle som ønsker å skrive til våre veiledere og få svar med én gang kan gå inn på sidetmedord.no. Ved å trykke på snakkeboblen nederst til høyre på nettsiden, åpner du chat-dialogen. Du kan også registrere deg på siden og sende en lengre melding til oss, som du vil få svar på innen 48 timer. Eller du kan ringe til oss på telefon 116 123, hele døgnet. Alle tjenestene er gratis, sier Timland Dale.
VIL HJELPE
Tjenestens mål er at alle som tar kontakt, skal føle seg sett og hørt. Veilederne har god kompetanse på å finne fram til hjelpe- og aktivitetstilbud rundt omkring i landet, for dem som trenger det. Ved gitt samtykke kan veilederne også kontakte hjelpeapparatet, som for eksempel legevakt, for innringere og innskrivere.
- Mange lurer på hva slags bakgrunn veilederne på Hjelpetelefonen og sidetmedord.no har. De har variert yrkesfaglig og erfaringsmessig bakgrunn og har god spredning i alder. De får systematisk oppfølging i form av veiledning og kurs, blant annet " Førstehjelp ved selvmordsfare", som er et landsdekkende undervisningsprogram, forteller Timland Dale.
Siden oppstart i 1992, har veilederne ved Hjelpetelefonen besvart over 900 000 anrop. Og på sidetmedord.no, som feirer ti års jubileum i år, er det besvart over 50 000 meldinger.
VISER SAMTALER MED PSYKOLOG
Tjenesten vil fortløpende evaluere pågangen og behov for ekstra bemanning. Ny informasjon vil bli publisert på Facebook og andre sosiale medier hver dag.
I tillegg til dokumentarserien “Jeg mot meg”, har NRK gjort et spesielt grep ved å la de samme deltakerne møte psykolog Peder Kjøs til gruppesamtaler. Disse gruppesamtalene kan du se hver kveld denne uka på NRK3, under tittelen “Jeg mot meg – gruppesamtaler”.
Det er åtte episoder i serien “Jeg mot meg”, som har premiere på NRK1 kl 21.30 mandag kveld, men du kan allerede nå klikke deg inn på nrk.no for å se alle programmene.