Kjenner du også på ensomheten?
Mange mennesker i Norge er ensomme og har få personer de kan dele tanker og følelser med. Det vil Hjelpetelefonen gjøre noe med!
Å føle seg ensom og isolert er vanligere enn man skulle tro. Flere enn hver femte av oss føler seg ensomme, ifølge helsenorge.no. Så mange som 70 000 nordmenn har ingen nære fortrolige de kan henvende seg til når de trenger noen å snakke med.
Ønsker du å komme i kontakt med andre som er i samme livssituasjon som deg selv? Da kan dialogtilbudet «Samtalerom» være noe for deg.
- I Samtalerom får du muligheten til å snakke med flere som vet hvordan det er å være alene med sine tanker og følelser, sier prosjektleder Silje-Carine Kikut Moen.
MANGE GRUNNER TIL ENSOMHET
Det er Hjelpetelefonen til Mental Helse som tilbyr denne tjenesten, med støtte fra ExtraStiftelsen Helse og Rehabilitering.
Bakgrunnen er vår erfaring med at mange mennesker er ensomme. Det kan være flere grunner til dette.
- Noen har valgt det selv. Andre er ensomme fordi de har mistet noen som sto dem nær, for eksempel ved dødsfall eller samlivsbrudd. Konflikter er også en grunn til at noen mister kontakt med familie og venner, sier Kikut Moen.
Noen ganger er det rett og slett mangel på tid som gjør at folk mister kontakten.
- Det er ikke uvanlig å miste kontakten med venner og familie i en periode. Årsaken kan være så enkel som at noen får barn, eller en mer krevende jobb, og derfor må prioritere annerledes, sier prosjektlederen.
TELEFONVENNER
Mange mister også nettverket sitt ved tap av jobb, eller ved avslutning av skolegang. Plutselig har man en følelse av at man står helt alene, og det kan være vanskelig å komme i kontakt med nye mennesker og etablere nye vennskap.
Hvis du kjenner deg igjen i noe av dette, kan du ringe Hjelpetelefonen gratis på 116 123 og høre om “Samtalerom” er noe for deg.
Det fungerer slik at du og dine nye venner “møtes” til en times gruppesamtale på telefon på et fast tidspunkt hver uke.
Samtalen kan vare i opptil én time.
- Dere kjenner hverandre ved fornavn og vet hvor i landet dere kommer fra. Selv om dere kan være personlige, utveksles det ikke private opplysninger. For det meste styrer dere praten selv, men en veileder passer på at samtalen holdes i gang. De som deltar blir også fulgt opp av en veileder i forkant og etterkant av gruppesamtalen, forteller Silje-Carine Kikut Moen.