- Ikke en festdag for alle
Ensomhet, angst og stor sorg var en del av 17.mai for flere av Hjelpetelefonens innringere.
17. mai er en dag de fleste av oss forbinder med glede og samvær med familie og venner, der man skal se på eller gå i tog, spise is og rett og slett feire med andre. Til tross for mange blide og glade ansikter rundt omkring, så er det også mange som blir utelatt fra festlighetene. Det gjelder for eksempel eldre og uføre.
- Flere av innringerne våre begynte å grue seg tidlig til 17.mai. Det er nok en dag der ensomheten blir enda mer til å ta og føle på enn ellers i året. På samme måte som ved jul, påske og i fellesferien, så er det enda mer merkbart om du ikke har noen å være sammen med denne dagen, sier daglig leder Aslaug Timland Dale i Hjelpetelefonen.
SORG OG TAP
Veilederne på Hjelpetelefonen fikk også høre mange hjerteskjærende historier i forbindelse med 17.mai. For eksempel fra personer som ikke klarte å gjennomføre planlagt aktivitet, fordi de sliter med sosial angst.
- Noen innringere gråt fordi relasjonsproblemer i familien førte til at de ikke fikk være sammen med barn og barnebarn. Andre fordi de nylig har mistet noen de var glade i, noe som kan være ekstra vondt på slike merkedager, forteller Timland Dale.
GRUER SEG TIL FERIEN
Hvert år får Hjelpetelefonen svært mange henvendelser fra mennesker som gruer seg til fellesferien. Det skyldes gjerne at ensomheten blir langvarig fordi familie og venner reiser bort, eller fordi man gruer seg til å være sammen med familie på grunn av relasjonsproblemer. Noen sliter fordi hjelpeapparatet stenger dørene, og det kan gå lang tid før man for eksempel får ny time hos behandleren sin.
- Telefonene fra mennesker som gruer seg til sommerferien begynner å komme tidlig. I år kom den første telefonen denne uka. Vi kommer til å ha enda flere slike samtaler framover, og erfaringsmessig mottar vi henvendelser om dette gjennom hele ferien, informerer Aslaug Timland Dale.