Tannhelse
GRATIS: TOO er et gratis tilrettelagt tannhelsetilbud til utsatte grupper. Foto: Unsplash
4. jun 2021 Mental Helse Bø

Tilrettelagt tannhelse

Visste du at det finnes et gratis tilrettelagt tannhelsetilbud til tortur- og overgrepsutsatte samt personer med sterk angst for tannbehandling (odontofobi)?

TOO er tilbud som er etablert i den offentlige tannhelsetjenesten i alle fylkene.

Hva er TOO?
De som fyller kriteriene, vil først få angstbehandling eller annen psykologisk behandling. Deretter tilbys de tannbehandling slik at de oppnår en akseptabel tannhelse, jamfør «God klinisk praksis i tannhelsetjenesten». (IS-1589). Tverrfaglige behandlerteam TOO består av psykolog, tannlege og annet tannhelsepersonell. Både den psykologiske behandlingen og tannbehandlingen i Tverrfaglige behandlerteam TOO er gratis. Tannhelsetjenestens kompetansesentre har en sentral faglig rolle og har behandlerteam med spisskompetanse.

Helhetlig tilbud
Når pasientene er i stand til å motta tannbehandling, overføres/henvises de til Tannbehandlerteam TOO som kan være team med fylkeskommunalt ansatte eller privatpraktiserende tannleger som fylkeskommunen har inngått skriftlig avtale med. Tannbehandlerteam skal være del av et helhetlig tilrettelagt tilbud overfor de aktuelle personene, og ha særskilt kompetanse for å ivareta pasientgruppen.

Gratis
Pasientene får gratis tannbehandling frem til tannsettet er rehabilitert og vedkommende mestrer behandling innenfor ordinær tannhelsetjeneste. Tilbudet skal utvikles til en sammenhengende behandlingskjede hvor tannhelsetjenesten sørger for pasienten får rett behandling til rett tid.

Hvem kan søke?
Personer som har vært utsatt for grov tortur. Personer som har vært utsatt for overgrep av seksuell karakter eller vold i nære relasjoner. Personer som lider av odontofobi eller annen psykisk lidelse med innslag av odontofobi. Etter samtale med psykolog med påfølgende diagnostisk intervju/screening, vil det framgå hvorvidt pasienten fyller kriteriene for å omfattes av tilbudet.

Oppfølging
Pasientene omfattes av tilbudet til tannsettet er rehabilitert og de mestrer behandling innenfor ordinær tannhelsetjeneste. Innenfor ordinær tannhelsetjeneste er ikke tannbehandlingen gratis, men noen behandlinger gir rett til trygderefusjon. Egenbetalingen avhenger av refusjonens størrelse og tannlegens pris. Tannlegene har plikt til å legge ut sine priser på nettstedet Hva koster tannlegen. For barn og unge under 21 år og andre med rettigheter etter tannhelsetjenesteloven dekkes TOO tilbudet av fylkeskommunen. Det forventes at spesialister i pedodonti involveres i tilbudet for barn og unge.

Les mer om tilbudtet HER

Flere saker fra Mental Helse Bø