8. nov 2022 Mental Helse Troms og Finnmark/ Mentála Dearvvašvuohta Romssa ja Finnmárkku

Regionalt innspillsmøte om opptrappingsplan for psykisk helse

Innspillsmøte til ny opptrappingsplan for psykisk helse
Mental Helse Troms og Finnmark deltok på Statsforvalterens innspillsmøte til ny opptrappingsplan for psykisk helse 4. november i Tromsø. Her deltok Stortingsrepresentant og medlem av helse- og omsorgskomiteen Cecilie Myrseth, og Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen fra Helse- og omsorgsdepartementet

Det regionale innspillsmøtet ble avholdt i Tromsø 4. november, hvor fylkesleder Ole-Marius Minde Johnsen, holdt et innlegg som representant for bruker- og pårørendeorganisasjonene.

Mental Helse Troms og Finnmark tok opp budskapet om økt fokus på lavterskeltilbud. Det å styrke den psykiske folkehelsen og forebygge plager må være tilbud som er lavterskel. Slik som Mental Helse, og de andre bruker- og pårørendeorganisasjonene RIO, LPP og Marborg har i vår region.

De utfordringene vi ser, er at en stor andel av kommunene ikke tilrettelegger og prioriterer et samarbeid med frivillige organisasjoner, ved å skape slike møteplasser. Derfor der det viktig, uavhengig av hvilke organisasjoner som er i kommunen, at kommunen selv lærer av andre og forstår at slike enkle, og totalt mulige lavterskeltilbud kan etableres, og et forpliktende samarbeid med frivillige organisasjoner. Kommunene må tørre å satse og ta i bruk velfungerende verktøy.

For en del år siden ble det innført en ordning hvor kommunene kunne søke på oppstartsmidler til å etablere tilbudet Rask psykisk helsehjelp. Intensjon var å gi innbyggerne en mulighet til å få hjelp med milde til moderate plager, depresjon, angst, uten henvisning og med oppstart innen 2 uker. Mange kommuner over hele landet benyttet denne muligheten og etablerte Rask psykisk helsehjelp.

Det å gi en enkel inngang, tilby verktøy og oppfølging, har ett vår mening hindret at flere har blitt sykere, og henvisning til spesialisthelsetjenesten. Dette tilbudet må etableres som et nasjonalt minstekrav for kommunene, så hele befolkningen kan få tilbud om rask psykisk helsehjelp

Mental Helse har, likhet med flere organisasjoner, brukerrepresentanter på alle nivå i landet. Vi har mennesker med egen- og brukererfaring, og evnen til å snakke på vegne av en sammensatt gruppe mennesker med helseutfordringer. Disse menneskene må vi lytte til. I kommunene, i fylket, i helseforetakene, i nasjonale råd. Vi vet hvordan det føles å være pasient. Husk at det er mennesker i statistikken dere leser, og vi er en del av den. Så derfor må vi i større grad inkludere brukerrepresentanter i arbeidet, på alle nivå, og legg til rette for at de kan delta.

Mental Helse Troms og Finnmark mener at opptrappingsplanen må bli fulgt opp, med øremerkede midler og ressurser. Dette må gjøres slik at nedbyggingen av rus- og psykiatribehandlingen i Norge stopper, og bygger opp et verdig behandlingstilbud over hele landet.

Bilde er av fylkesleder Ole-Marius M. Johnsen som snakker til innspillsmøte – Fotograf Torhild Ackermann

Flere saker fra Mental Helse Troms og Finnmark/ Mentála Dearvvašvuohta Romssa ja Finnmárkku