8. nov 2022 Mental Helse Troms og Finnmark/ Mentála Dearvvašvuohta Romssa ja Finnmárkku

Samisk kulturforståelse innen psykisk helse

Mental Helse Troms og Finnmark har oppstart med forprosjekt “Samisk kulturforståelse innen psykisk helse”, i Karasjok 2-3. desember 2022

Formålet med dette forprosjektet som leder til konferansen i Karasjok, er å øke kunnskapen om psykisk helse i den samiske befolkningen, og hvordan Mental Helse kan bidra til å rette fokus på dette.

En stor del av befolkningen i Troms og Finnmark har samisk bakgrunn og er av samisk opprinnelse. Etter en velkjent fornorskningsprosess er det mange som har fjernet seg fra den samiske kulturen. En pågående samehets, fordommer og diskriminering kan være noen av årsakene til at mange fremdeles ikke vedkjenner seg sin opprinnelse. Hvor intens denne hetsen kan være fremkommer blant annet i sosiale medier og kommentarfelt.

Nordlys er et eksempel på avis som ofte har måttet stenge sine kommentarfelt til saker som omhandler det samiske.

Det er vel dokumentert at hets og mobbing gir psykiske helseplager. 3 av 4 unge med samisk bakgrunn har opplyst at de opplever å ha blitt diskriminert. Mange av våre medlemmer har egenerfaring med mobbing. Det er i vårt mandat at vi i et likepersonsperspektiv skal ivareta mennesker som opplever mentale utfordringer som et resultat av dette gjennom gode møteplasser.

Berit Bongo skriver i sin doktorgradsavhandling «Samer snakker ikke om helse og sykdom» : «Psykiske forstyrrelser kan bli oppfattet som at noen har satt vondt på vedkommende. Disse funnene kan forståes innenfor en horisont der menneskene på ulike måter bør innstille seg på å godta det livet bringer med seg. En kan ikke kontrollere fremtiden, og denne grensen skal heller ikke overskrides med ord»

Fylkesstyret har invitert alle lokallag til å delta på denne konferansen, og ser frem til å kunne løfte blikket og øke vår kunnskap.

Bildekreditering: Image by Benjamin Zocholl from Pixabay

Flere saker fra Mental Helse Troms og Finnmark/ Mentála Dearvvašvuohta Romssa ja Finnmárkku

Gress og planter, vann og fjell i regnsbuens farger. Tatt i solnedgangen Friarfjorden, Lebesby kommune.
29. mar 2023 Troms og Finnmark/ Mentála Dearvvašvuohta Romssa ja Finnmárkku

Vårsamling og årsmøte i Mental Helse Troms og Finnmark.

Jahkečahkkin Mentála Dearvvašvuohta Romssa ja Finnmárkku, Áltá 21-23. Cuonománnu.

Helgen 21-23. april samles lokallagene i Troms og Finnmark til vårsamling med faglig påfyll om både brukermedvirkning og samisk kulturforståelse. Årsmøtet skal i tillegg til vanlige saker som årsmelding regnskap og budsjett også behandle spennende innsendte saker som ønske om samisk og nordnorsk fokus hos hjelpetelefonen, oversettelse av brosjyrer til nordsamisk og rutiner for oversikt over brukerrepresentanter i fylket. Samlingen starter fredag med middag og presentasjoner i Sami Siida i Alta.

8. nov 2022 Troms og Finnmark/ Mentála Dearvvašvuohta Romssa ja Finnmárkku

Regionalt innspillsmøte om opptrappingsplan for psykisk helse

Innspillsmøte til ny opptrappingsplan for psykisk helse
Mental Helse Troms og Finnmark deltok på Statsforvalterens innspillsmøte til ny opptrappingsplan for psykisk helse 4. november i Tromsø. Her deltok Stortingsrepresentant og medlem av helse- og omsorgskomiteen Cecilie Myrseth, og Statssekretær Ellen Rønning-Arnesen fra Helse- og omsorgsdepartementet

Skog, foss, vann. Pikefossen i Kautokeino kommune.
31. mai 2021 Troms og Finnmark/ Mentála Dearvvašvuohta Romssa ja Finnmárkku

Kurs, årsmøte og sammenslåing for Finnmark - i Tromsø

11-13.juni møtes Troms og Finnmark i Tromsø. Her skal vær kurs i bruk av teams, årsmøte Finnmark, konstituerende møte Troms og Finnmark samt temadag om brukerrepresentasjon.