Rundt et bord sitter representanter fra Øksnes, Sortland, Vågan og Bø.
Foto: Svein Inge Lundli. Lokallagene i Bø, Øksnes, Sortland, Narvik, Vågan var 4. september samlet i et samarbeidsråd for Ofoten, Lofoten og Vesterålen
8. sep 2021 Mental Helse Nordland

Suksess for samarbeidsråd i Nordland

Sydvest i Vesterålen satt lokallagsleder i Bø, Svein Inge Lundli, og kjente at det var litt ensomt å drive lokallag. Etter en ringerunde ble ideen om et samarbeidsråd i Vesterålen født. En liten søknad senere var treffet finansiert. 4.september hadde flere lag meldt sin interesse til treffet som ble gjennomført i Sortland.

I utgangspunktet omhandlet ideen at lokallagene i Vesterålen kanskje kunne hjelpe og støtte hverandre, men en utvidet telefonrunde viste at interessen og behovet var stort. Så når lagene møttes var det Ofoten, Lofoten og Vesterålen som satt rundt bordet.

En kort presentasjonsrunde viste at lagene ofte har samme utfordringer. Hvordan få opp aktiviteten, hvordan få flere medlemmer, hvordan registrere kurs og hva regnes egentlig som likepersonsarbeid? Øksnes er laget i landet med flest registrerte aktiviteter og Astrid Olsen delte av sin kunnskap og erfaringer. Ganske snart hadde Øksnes også raust invitert alle lagene hjem til seg for en nærmere gjennomgang av kursregistrering. Samarbeidsrådet viste seg dermed raskt å ha en svært konkret funksjon, og kunne kalles en suksess.

Etter en liten debatt omkring bruk av digitale plattformer, besluttet samarbeidsrådet at de også skal prøve seg på en gjennomføring på Teams. Ikke for at det erstatter fysiske treff, men fordi man kan treffes oftere. Svein Inge påtok seg å invitere alle lagene til et møte på Teams. For noen vil det bli det første digitale møtet.
Nordland er et langt og smalt fylke med mange lag. Det vil gjøre det mulig å ganske rimelig kunne ha flere slike regionale samarbeidsråd. Erfaringen fra helgen viser at det absolutt bør vurderes av flere regioner i Nordland og kanskje være noe å vurdere også for andre fylker.

Samarbeidsrådet for Ofoten, Lofoten og Vesterålen, besluttet at de ønsket både å kunne gi hverandre praktisk bistand, men også at de fremover vil bruke rådet til å diskutere saker som kanskje vil fremmes på fylkeslagets årsmøte. Således vil rådet kunne ha en politisk funksjon og styrke lokallagsdemokratiet ytterligere.

Flere saker fra Mental Helse Nordland