40 år er gått siden Mental Helse Innlandet (tidligere Oppland) ble stiftet.
2020 er et jubileumsår i vårt fylke. Dette ønsker vi å markere.
Helga Skåden var vår aller første fylkesleder i Oppland. I 2018 ble hun tildelt æresmedlemskap som er Mentalt Helse høyeste hederspris.
Helga har gjort en unik innsats for organisasjonen. Hun har sittet i diverse verv igjennom årene, bla som sentralstyremedlem. Sistnevnte førte til store diskusjoner på 80-tallet, da hun var det første sentralstyremedlemmet som ikke hadde en historie med tvangsinnleggelser. Den gang var det nærmest et krav å ha opplevd det for å kunne ha et slikt verv.
Hun er i dag fortsatt aktiv i Mental Helse, og sitter nå i desisjonskomitén.
I 1984 ga hun ut boken “Snakk om det – nerver”. Hun var forut sin tid vedrørende åpenhet rundt psykisk helse. Noe hun også i en periode holdt foredrag om.
Boken er ennå til salgs, og er en bok jeg anbefaler å lese.
Litt historikk om Mental Helse
3. september 1978, under Øystein Vinje sin ledelse ble «Norsk Forening For Mental Helse» stiftet. Øistein Vinje ble foreningens første leder – 150 deltok.I 1981 ble det bevilget penger fra sosial- og helsedepartmentet. I 1983 kom Norsk Forening for Mental Helse på statsbudsjettet, og det ble avsatt midler til kampanjen «Snakk om det: Nerver».
Organisasjonen har bidratt til opprettelsen av flere landsdekkende lavterskeltilbud for mennesker som trenger støtte i hverdagen. Det mest kjente er Hjelpetelefonen, en døgnåpen telefontjeneste for de som ønsker noen å prate med. Som en videreføring av denne er nett-tjenesten sidetmedord.no, og vi har også Arbeidslivstelefonen.
Organisasjonen utgir bladet Sinn & Samfunn, og deler hvert år ut Åpenhetsprisen på Verdensdagen for psykisk helse den 10. oktober.
Det er med stor stolthet av vi i år feier 40 år, og mange flere år skal det bli.