29. sep 2022 Mental Helse Vest-Telemark

Nyhetsbrev Mental Helse Vest-Telemark september 2022

Markeringer av Verdensdagen for psykisk helse / To nye kommunebesøk gjennomført / Vårt første medlem i Vinje! / Faglig påfyll / Tøff høst og vinter for mange / Løft blikket; vi trenger hverandre!


Mental Helse Vest-Telemark markerer Verdensdagen for psykisk helse på Rokk kafé i Seljord torsdag 6. oktober kl. 18.00. Hovedtaler blir Eilev Erikstein. Servering: Jegersuppe, brau, kake og kaffe. Vi håper at medlemmer og andre, både fra Seljord og de andre kommunene i Vest-Telemark, vil møte opp og være med på det første offentlige møtet siden vi startet opp laget i fjor. Temaet i år er: Vi trenger hverandre. Løft blikket.


Det arbeides med å få til stand på / ved Telesenteret i Seljord på selve Verdensdagen (10. oktober). Hvis du har spørsmål om dette, kan du ringe psykisk helse-tjenestene i Seljord kommune og få nærmere informasjon.


Hvis du vil lese deg opp på Verdensdagen og bakgrunnen for årets tema, er det bare å gå inn på verdensdagen.no på nettet og se hva du finner der.


Søndag 18. september var vi med på å markere Verdensdagen i Tokke, og søndag 9. oktober skal vi være med på et tilsvarende arrangement i Grunge kyrkje (kl. 11.00). Jeg kommer til å minne om i Grunge kyrkje, som jeg gjorde det i Tokke, at Mental Helse er en livssynsnøytral organisasjon, noe som ikke hindrer oss i å samarbeide med alle anstendige aktører som ønsker å gi oppmerksomhet til psykososial helse, uavhengig av verdimessig og politisk plattform.


Siden forrige nyhetsbrev (juli), har vi vært på ytterligere to kommunebesøk, i Tokke og Seljord. Det er spennende og nyttig å hilse på de ansatte i psykisk helse- og rustjenestene, og vi begynner å få noen ideer til hva vi kan gjøre i samarbeid med tjenestene framover. Vi kommer tilbake til dette i et senere nyhetsbrev.


Vi har fått vårt første medlem i Vinje – hurra! Det betyr at vi nå har medlemmer i alle kommunene i Vest-Telemark. Vi har også fått et nytt medlem i Tokke siden sist – hurra for det også!


Faglig påfyll 1: Vi nevnte i forrige nyhetsbrev at det arbeides med å innføre Rask psykisk helsehjelp i Vest-Telemark. Her er en reportasje om et område hvor man har kommet lenger i England enn i Norge – kanskje kan man få til noe av dette allerede i starten på våre kanter?


Faglig påfyll 2: Her er et praksiseksempel som vi håper kan være til etterfølgelse i vårt distrikt også. -Det er aldri farlig for den som danser, hevdet Alf Prøysen. -Det kan gå ganske bra for den som spiller og synger også, tenker vi.


Til slutt: Vi kan gå en tøff høst og vinter i møte, med høye priser på strøm og matvarer, og med en krig ubehagelig nær oss som et lite trivelig bakteppe. For mange vil dette komme på toppen av andre belastninger i livet. Vårt tips er å være tidlig ute med å melde bekymring for dette – til familie og venner, til kommunen, til NAV, til psykisk helse-tjenesteytere, eller til oss. Jo mer du kan få løst før det blir virkelig ille, jo bedre er det.


Vi ønsker alle en så god høst som mulig. Løft blikket; vi trenger hverandre!

Flere saker fra Mental Helse Vest-Telemark