22. apr 2021 Mental Helse Vest-Telemark

Mental Helse Vest-Telemark er etablert

Fredag 16. april var en gledens dag, da Mental Helse Vest-Telemark ble stiftet. Det var på initiativ fra mangeårig medlem av organisasjonen, Odd Volden- sammen med Randi Semb og Kristen Salmelid. Stiftelsesmøte fant sted i Kviteseid, og lokallaget dekker kommunene Vinje, Tokke, Seljord, Kviteseid, Fyresdal og Nissedal.

Oppstartsseminar

I forbindelse med oppstarten av lokallaget, ble det også avholdt et stiftelsesseminar. Det ble avhold digitalt, og hadde både en bred representasjon av deltakere og et variert og godt program. Initiativtakerne fikk presentere seg selv, og vi fikk innlegg fra landsleder Jill Arild. Videre var det faglig innspill fra Marit Borg, professor emerita ved Universitetet i Sørøst-Norge. Hun ga oss blant annet en nyansert og god redegjørelse for betydningen av felleskap- og mener lokallaget kan tilby et godt felleskap for mange i området. I tillegg kan de også være en viktig kritisk røst i arbeidet med bedre psykososial helse.
Videre var det innlegg fra Elin Erikstein, fagleder for psykisk helse i Tokke Kommune. Elin tok opp viktigheten av å inkludere brukere og pårørende i arbeidet med å styrke arbeidet rundt psykisk helse- både i Tokke kommune, og på tvers av kommunene i området. Huns er frem til det videre samarbeidet. Det kunne også Eilev Erikstein stille seg bak. Han jobber som diakon for kirken i fem av områdets kommuner. Eilev har bodd lenge nok i området, til å huske da det tidligere var lokallag i flere av Vest-Telemarks kommuner- og sier at mange i området nok har savnet å ha en organisasjon som Mental Helse på lokalt plan. Ikke minst kan også Kirken dra nytte av å ha en slik organisasjon i området, og ser frem til videre samarbeid.

Kulturelt innslag

Initiativtaker Odd Volden dro frem gitaren, og børstet støv av Mental Helse sangen- som muligens ikke er sunget på en stund; I hvert fall ikke som allsang over et digitalt møte. Videre fikk vi se og høre et flott orgelstykke fra Jon Martin Høie, kantor i Bragernes Kirke, der han fremførte et stykke av Mendelssohn.

Innspill på handlingsplan og veien videre

Avslutningsvis fikk laget gode innspill til handlingsplanen- både på konkrete punkter som det er ønskelig at laget jobber med, men også betydningen av å benytte seg av kommunenes målform- nynorsk. Der kommer dessverre forfatter av denne artikkelen til kort, men det nye styret skal etterstrebe og kommunisere på nynorsk fra nå av.
Lokallaget gleder seg til det videre arbeidet- og samarbeide med både kommune, fylkeslag, fagpersoner, kirken og andre instanser og organisasjoner i sivilsamfunnet. Ikke minst gleder lokallaget seg til å kunne komme i kontakt med sine medlemmer- og håper å kunne ønske nye medlemmer velkomne.
Da gjenstår det å rette en takk til alle som deltok!

Flere saker fra Mental Helse Vest-Telemark