16. okt 2019 Mental Helse Lillehammer/Øyer/Gausdal

Tema kveld på Maihaugen.

Vi ble invitert av fylkeskommunen til tema kveld.
En kveld fylt med både humor og alvor rundt et viktig tema.

Vi ble invitert inn på tema kveld på Maihaugen om selvmord. Denne kvelden var fag folk, foreldre og unge studenter. Tre organisasjoner inkludert oss i MH samlet.
Else Kåss Furuseth snakket om sin personlige erfaring vedr selvmord. Måten hun forteller dette på. På en så åpen, hjertenær og humoristisk måte var en unik opplevelse.
Det som gjorde sterkt inntrykk var når hun spør om de av oss i salen som har opplevd selvmord i nær relasjon om å rekke opp hånda. Og en full sal  med hender i været viser seg imot en. Det var sterkt.
Og få så mange mennesker til å le midt i prat om noe så alvorlig, og nært for så mange. Det kalles magi. Og den magien er nok denne dama en av de få som kan utføre.
Etter Else sin unike framføring kommer det en danse gruppe inn. Jenter fra Vinstra som går på, Musikk, dans og drama. De har en kort og flott danse forestilling.
Til slutt er det faglig del utført av psykolog spesialist Mette Lyberg Rasmussen.
Et foredrag som ga oss stor innsikt.
Det var menn som ble tatt opp å belyst, og spesielt unge menn. Fordi de viser ikke samme tidlig tegn som hos kvinner. De viser ikke uttad hvor vondt de egentlig kan ha det. Få etterlatte så tegn på alvorlige psykiske lidelser. I gjennomsnitt hvert år tar 110 menn under 35 år livet sitt i Norge. Få mottar helsehjelp i perioden før selvmordet. Det er så leit å vite at menn de oppsøker som oftest ikke hjelp som kan redde dem.
Hun kunne fortelle om pårørende som hadde fortalt henne. Om at den unge mannen de mistet hadde vært fornøyd. Han hadde stabil økonomi, god jobb, kjæreste og gode venner. Altså livet på stell. Dette gjaldt de aller fleste. Og det er jo urovekkende viten igrunn.
Til slutt så ga hun oss noen punkter noen råd på veien.
Råd alle mennesker skulle sett og vist om de brått har et menneske i sitt liv. Som viser tegn til at det ønsker å dø.
-Prat lenge nok til at den indre smerten demper seg, og det kommer alternative handlings valg
- Ha respekt for den subjektive opplevelsen av smerte.
-Unngå overfladisk beroligelse om at ting skal gå bra.
-Tål sterke følelser uten å bli dratt med inni hjelpeløsheten.
-Lytt til vedkommendes egene forslag til mestring.
NB! Bedring kan være tegn på problemunngåelse.
NB! Kun oppfordre til å oppsøke hjelp er ikke nok-motiver.
Uten tvil er åpenhet og ærlighet viktige brikker. Våg å spør hvordan de du er glad i virkelig har det. Og våg å vær der når de har det tøft. Vær en støtte og en motivert part for den som sliter.
En viktig ting hun nevnte var at mennesker kan ta livet sitt uavhengig av tegn på psykiske lidelser.
Vi takker for innbydelsen fra Oppland fylkeskommune og at de nevner oss på slutten av sine videoer.
Vi var også heldige med at vi fikk prate med de to andre organisasjoner som sto der(Vivat og Kirkens SOS) . Om blant annet samarbeid oss i mellom. Gode samarbeidspartnere er bestandig viktig.

Flere saker fra Mental Helse Lillehammer/Øyer/Gausdal