Mental Helse Oslo inviterer til tur til Roseslottet
24.08.23
Møtes på Frognerseteren T-banestasjon Kl. 13 og går samlet til Roseslottet.
Se vedlegg med invitasjon
Roseslottet er en kunstinstallasjon ved Frognerseteren i Oslo, skapt av brødrene Vebjørn Sand og Eimund Sand. Den markerte at det i 2020 var 80 år siden Norge ble okkupert av Nazi-Tyskland og 75 år siden frigjøringen.
Kunstparken inneholder malerier og installasjoner som forteller om andre verdenskrig i Norge og om de grunnleggende prinsippene for demokrati, rettsstat og humanisme, som ble satt ut av kraft under okkupasjonen.
Roseslottets navn er inspirert av den tyske ikke-voldelige motstandsgruppen Den Hvite Rose.
Tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen var mentor for Roseslottet. Under lanseringen av prosjektet 9. april 2019 uttalte Grandhagen: «Det er en flott, verdig, moderne kunstinstallasjon, som gjennom 13 måneder vil glede Norges befolkning – unge som gamle. Og som vil minne oss om et kapittel i historien vi håper vi aldri vil oppleve igjen. Men først og fremst skal Roseslottet minne oss om de verdiene i samfunnet vårt vi må verne om – og aldri ta for gitt.»
Roseslottet skulle åpnet på 75-årsdagen for frigjøringen, den 8. mai 2020. På grunn av covid-19, ble åpningen forskjøvet til 13. juni 2020.
På samme sted sto Trollslottet (1997/98) og Keplerstjernen (2000), som Vebjørn Sand også sto bak. Roseslottet mottok Sønstebyprisen 2022.
Kunstparken Roseslottet ligger på høyden bak Frognerseteren, ved inngangen til Nordmarka i Oslo. Den dekker et område på 75 meter i diameter.6
Gjennom parken går man på en 250 meter lang vei formet som en spiral. Spiralveien er omkranset av ulike kunstverk, blant annet 95 monumentale malerier som hovedsakelig viser motiver fra andre verdenskrig i Norge. I midten av spiralen er installasjonen De Ufødtes Stjerne. Fem gullfargede seil på mellom 26 og 32 meter, laget for å symbolisere de fem okkupasjonsårene og de ulike sidene av motstandskampen, er synlige fra store deler av Oslo og områdene rundt.
Kunstverkene er integrert i naturen, og på området kan man blant annet se «istidsbjerk», som installasjonene flere steder er bygget rundt.
I Roseslottet er det en utendørs scene med utsikt over hovedstaden og områdene rundt. Fra scenen fremføres konserter, foredrag og andre kulturelle innslag.8 Roseslottets musikalske leder er komponisten Martin Romberg
Velkommen med på en kunstnerisk tur!