19. aug 2022 Mental Helse Oslo

Vil du delta i et forskningsprosjekt om hvordan det oppleves å bli avvist psykisk helsehjelp?

Prosjektet er en del av en mastergradsoppgave ved Universitetet i Oslo. Ønsker du å delta eller har spørsmål kan du kontakte student Selina Andersen på selinaandersen@hotmail.com

Under følger informasjonsskrivet fra masterstudent Selina Andersen. Infoskrivet kan også lastes ned nederst i denne saken:

Pasienter uten rett til nødvendig helsehjelp: En kvalitativ undersøkelse om opplevelsen av å bli avvist psykisk helsehjelp blant voksne i Oslo

Dette er et spørsmål til deg om å delta i et forskningsprosjekt hvor formålet er å innhente mer informasjon om hvordan det oppleves å bli avvist psykisk helsehjelp. I dette skrivet gir vi deg informasjon om målene for prosjektet og hva deltakelse vil innebære for deg.

Formål
Dette prosjektet er en del av en mastergradsoppgave ved Universitetet i Oslo. Målet med prosjektet er å innhente informasjon og kunnskap om hvordan det oppleves å bli avvist psykisk helsehjelp blant voksne i Oslo. Prosjektet innebærer individuelle intervju med 8-12 deltakere, hvor hensikten er å få kunnskap og informasjon til å svare på følgende problemstillinger: «hvordan oppleves det å bli avvist psykisk helsehjelp?» og «hvilken oppfølging har du fått/får du etter avvisning?».

Hvem er ansvarlig for forskningsprosjektet?
Universitetet i Oslo er ansvarlig for prosjektet.

Hvorfor får du spørsmål om å delta?
• Du får spørsmål om å delta fordi du har blitt avvist psykisk helsehjelp i Oslo. For å delta i forskningsprosjektet må du være over 18 år, og ha blitt avvist behandling i spesialisthelsetjenesten det siste året.
• Da det er ønskelig å rekruttere 8-12 deltakere vil personer som melder interesse i prosjektet få denne henvendelsen frem til ønskelig antall er nådd.

Hva innebærer det for deg å delta?
• Hvis du velger å delta i prosjektet, innebærer det at vi gjennomfører et individuelt intervju hvor hovedfokuset er å samle opplysninger om hvordan du opplever å bli avvist behandling. Dersom det dukker opp andrerelevante temaer rundt dette, eller temaer som du synes er viktig å prate om, vil det også være nyttig.
• Intervjuet vil ta deg ca. 60 minutter.
• Det vil bli benyttet en lydopptaker under intervjuet. Ved å benytte diktafon-appen vil svarene dine bli tatt opp, og sendt til «Nettskjema». Nettskjema er Norges sikreste, elektroniske løsning for datainnsamling til forskning.

Det er frivillig å delta
Det er frivillig å delta i prosjektet. Hvis du velger å delta, kan du når som helst trekke samtykket uten å oppgi grunn. Alle dine personopplysninger vil da bli slettet. Det vil ikke ha noen negative konsekvenser for deg hvis du ikke vil delta eller senere velger å trekke deg. Å delta vil ikke påvirke din plass på venteliste, eller behandlingen du får.

Ditt personvern – hvordan vi oppbevarer og bruker dine opplysninger
• Vi vil kun bruke opplysningene om deg til formålene vi har fortalt om i dette skrivet. Vi behandler opplysningene konfidensielt og i samsvar med personvernregelverket. Personer som vil ha tilgang til dine opplysninger er masterstudent (Selina Andersen), veileder (Arild Bjørndal) og biveileder (Lisbeth Thoresen).
• For å sikre at ingen uvedkommende får tilgang til personopplysninger vil navnet og kontaktopplysningene dine bli erstattet med en kode som lagres på egen navneliste adskilt fra øvrige data – for å sikre anonymitet. Opplysningene vil bli lagret hos Nettskjema, hvor kun student og veileder har tilgang.
• Du vil kunne kjenne deg igjen i publikasjonen av prosjektet, da målet er å få mer kunnskap om hvordan du opplever ventetiden. Det vil derimot ikke være mulig for andre å gjenkjenne deg. Kun opplysninger om opplevelsen av ventetiden blir publisert.

Hva skjer med personopplysningene dine når forskningsprosjektet avsluttes?
Prosjektet vil etter planen avsluttes 15.06.2023. Etter prosjektslutt vil datamaterialet med dine personopplysninger slettes, og vil ikke kunne gjenbrukes til for eksempel videre forskning.

Hva gir oss rett til å behandle personopplysninger om deg?
Vi behandler opplysninger om deg basert på ditt samtykke. På oppdrag fra Universitetet i Oslo har Personverntjenester vurdert at behandlingen av personopplysninger i dette prosjektet er i samsvar med personvernregelverket.

Dine rettigheter
Så lenge du kan identifiseres i datamaterialet, har du rett til:
• innsyn i hvilke opplysninger vi behandler om deg, og å få utlevert en kopi av opplysningene
• å få rettet opplysninger om deg som er feil eller misvisende
• å få slettet personopplysninger om deg
• å sende klage til Datatilsynet om behandlingen av dine personopplysninger

Hvis du har spørsmål til studien, eller ønsker å vite mer om eller benytte deg av dine rettigheter, ta kontakt med:
• Universitetet i Oslo ved:
Selina Andersen (student). Telefon: +47 454 64 565. E-post: selinaandersen@hotmail.com
Arild Bjørndal (veileder). Telefon: +47 922 92 963 E-post: arild.bjorndal@ceiglobal.org
Vårt personvernombud: Universitetet i Oslo. E-post: behandlingsansvarlig@uio.no

Hvis du har spørsmål knyttet til Personverntjenester sin vurdering av prosjektet, kan du ta kontaktmed:
• Personverntjenester på epost (personverntjenester@sikt.no) eller på telefon: 53 21 15 00.

Flere saker fra Mental Helse Oslo