Bokomtale: Å være til av Anne Bøe
Psykisk lidelse er et av hovedtemaene i den nye boka til Anne Bøe. Det handler om en ung jente som sliter med spisevegring, et vanskelig forhold til foreldrene og med sin gudstro.
Boken ble lansert 22. mars på Vinterhagen på Sentralen i Oslo, og har fått gode tilbakemeldinger. Anne Bøe debuterte i 1984 med diktsamlingen Silkestein, som hun fikk Tarjei Vesaas debutantpris for. Hun har siden utgitt flere diktsamlinger. Den siste, Frostdokumenter, kom i 2012. Være til er hennes første prosabok. Anne skriver om boka Være til:
Hvordan være til i verden. Det lurer hovedpersonen i Være til på. Hun vet ikke hvordan hun skal være, eller om hun i det hele tatt kan være til.
Hun heter Vilde og er er 17 år da hun blir innlagt på psykiatrisk sykehus. Vilde har lenge prøvd å hjelpe sine foreldre som har det vanskelig, ofret seg for dem. Hun har nesten ikke kontakt med egne behov, og sliter med spisevegring. Hun er ikke vant til å tenke på seg selv, og vet ikke hva hun har lov til, om hun f.eks. kan tillate seg å spise. Det blir en kamp med mange motstridende tanker, vanskelige eksistensielle og religiøse spørsmål. Har hun lov til å være til? Være den som kanskje kan være, eller bli henne? Men hvem er hun? Og hvem er de andre? Gjennom en krevende erkjennelsesprosess åpner noe seg, tør hun å tillate litt…
Boka åpner med at Vilde er på somatisk sykehus. Så blir hun innlagt på psykiatrisk, og videre veksler det mellom tida der, tida før og etter innleggelse, og glimt fra barndommen. I tillegg er det et kapittel om foreldrene da de var unge, der de også får komme til orde. Synsvinklene skifter gjennom boka, for å gi en nyansert framstilling av Vildes tilværelse og menneskene rundt henne.
En som har lest boka har uttalt at: «Vi får en sterk følelse av å komme på innsiden av et ungt turbulent og martret sinn. Med sin følsomhet i språket tar også forfatteren oss med inn i de lyse, vare øyeblikkene.»
Boka kan kjøpes av forlaget, i din nærmeste bokhandel og kanskje etter hvert lånes på biblioteket.
Trenger du noen å snakke med? Mental Helse har gratis døgnåpen hjelpetelefon for alle som trenger noen å snakke med. Ring 116 123
Mental helse har også Arbeidslivstelefonen, Sidetmedord.no, Foreldresupport og Studenttelefonen. Se oversikt over svartjenestene og åpningstider her.