null
16. mai 2019 Mental Helse Vefsna

Gratulerer med dagen!

Dagen er her igjen. “For syttende mai er vi gla i” Nasjonaldagen er over oss igjen. For noen er dette en ekstra fridag. For noen er dette en veldig slitsom dag. For noen er dette bare enda en dag. Og kanskje mest kjent er dagen som dagen man går i tog, spiser pølser og is og er sammen med familien. For meg er familien i fokus denne dagen. Men tankene mine svirrer som de bruker å gjøre, og her kommer litt om hva jeg tenker nasjonaldagen betyr.

Norges nasjonaldag

I Norge har vi mange store nasjonale dager som kunne vært vår store nasjonale dag. 7. Juni trakk Norge seg ut av unionen med Sverige. Sverige godtok dette først 26. oktober. Begge disse verdige nasjonaldager for Norge. 14 Januar 1814 er unionsoppløsningen fra Danmark, da Danmark sa fra seg Norge etter å ha vært på den tapende side i Napoleonskrigene. 14. Januar er også en verdig norsk nasjonaldag, for det var da det norske håpet om en selvstendig nasjon for alvor ble tent. Siden 1300-tallet hadde Norge vært i union med Danmark. Men ingen av disse dagene er våre nasjonaldager. Faktisk går disse dagene forbi uten bemerkelse fra de fleste. Når en norsk nasjonaldag skulle settes, ble 17. Mai valgt. Fordi 17. Mai 1814, ble den norske grunnlov undertegnet.

«Men Andreas, hva har dette med Mental Helse å gjøre?» Vel, kanskje ikke så mye? Jeg vet, dette er vel ikke slikt jeg vanligvis bruker å gå inn på i Mental Helse-sammenheng. Men starten har en årsak, som jeg knytter inn nedover nå. For hvorfor ble grunnlovsdagen valgt foran de faktiske unionoppløsningsdatoene? Hva forteller det oss?

Jeg har nok ingen fasit, og historikere ville sikkert ha sagt; “Nei nå Andreas, slik er det nok ikke.” Men likevel tenker jeg å komme inn på noen tanker om hva det valget forteller meg. Jeg tror det handler om viktigheten av hva som ligger bak. Viktigheten av hvordan man kom seg dit man ville. Veien frem til målet var viktigere enn målet i seg selv. Viktigheten av verdier. For verdier er hva alt man foretar seg baserer seg på. Vi har alle verdier. Noen prinsipper og rettesnorer som våre handlinger baserer seg på. Slik ser jeg på grunnloven for Norge. Det er grunnlaget for hva nasjonen Norge er. Uansett hva vi finner på å gjøre i ettertid av grunnloven, kan ikke motstride grunnloven. Og endringer av grunnloven krever tre fjerdedelers stemmeovervekt, i to valgperioder. Lik som grunnloven, så er verdier noe grunnleggende som styrer oss, og ikke er enkle å endre. De ligger i ryggmargen på oss.

Hva er verdier?

Vi legger kanskje alle litt forskjellig i det, men den definisjonen jeg føler som nærmest er: «Verdiene er stjernene man styrer etter». Det er grunnsteinene i hvem man er. Når du gjør valg som du kjenner helt innerst inne at er feil, så er det trolig fordi du bryter med en av dine verdier. Verdiene dine er hva som er viktig for deg. Hva er dine verdier? Mental Helses verdier er Likeverd, Åpenhet, Respekt og Inkludering. Jeg tenkte ikke å gå dypt inn i dem denne gang, men hva kan disse verdiene bety for denne store dagen? Dagen betyr for mange en folkefest. For andre betyr den angst, eller depresjon, traumer, eller ensomhet. Kanskje kjenner du noen som rett og slett unngår denne dagen? Kanskje de sitter inne og spiller tv-spill. Kanskje de løper opp i skogen, eller reiser fra landet. Respekter deres åpenhet. De gjør et valg, for seg selv, som de trenger å gjøre. Og det er ganske sterkt gjort når «alle» andre forventer at man skal dra ut og spise pølser og is.

Men en av temaene jeg ønsket å ta opp spesielt er inkludering. Og her kommer alle våre verdier inn, for det er slik at på vår store festdag, så er det mange mennesker som føler seg utenfor. Fordi de har feil hudfarge, eller fordi de er født i et annet land. Noen får kjeft fordi de velger å integrere seg i landet vårt og kulturen og ta til seg norske skikker som for eksempel bunad. Sånn burde det ikke være. Det gjør meg rett og slett trist. Alle nordmenn er norsk og fortjener å feire Norge. Det uansett om man er født her, i Sverige, Pakistan, Gaza eller India. Uansett om man har vært i Norge i en dag eller om man har vært her hele livet. Hvis vi drar på ferie til USA på 4 Juli, blir vi ikke med på feiringa? Er vi i Stockholm og studerer den 6. Juni, ignorerer vi folkefesten på deres nasjonaldag?

Inkluder alle i vår store festdag. Alle som vil feire den norske nasjonaldagen bør være hjertelig velkommen!

Gratulerer med dagen fra alle oss i Mental Helse Vefsna!

Flere saker fra Mental Helse Vefsna