2. des 2015 Psykobloggen

Tre år frem i tid

Egil-Arne Skaun Knutsen: Det nærmer seg julehøytid. For mange er dette en ekstra koselig tid, for mange er julehøytid en ekstra vanskelig tid.

Av  Schau og Skaun

Jeg ser det år etter år i mitt virke som en som prøver å støtte de som er lei seg eller redd. Mange som er lei seg eller redd blir enda mer lei seg eller redd inn mot jul.

De som føler seg ensomme kan komme til å føle seg enda mer ensom i julen. Det virker også som en del familiære problemer eller livsutfordringer generelt sett hoper seg opp og slår ut i full blomst inn mot jul.

Hvis man har mistet noen så gjør det ekstra vondt når det er julehøytid.

Noen er midt i en skilsmisse nå, inn mot jul. Skilsmissen eller bruddet er nødvendigvis ikke iverksatt for å ”få det gjort før jul” men nå nærmer det seg jul uansett hva som er årsaken til tid og sted for skilsmissen. Første jul i en ”delt” familie kan være krevende.

Det er akkurat som om det er noe som skal gjøres ferdig til jul, eller det er som om julen er en linje som nærmer seg og som gjør folk urolige.

Jeg tror julen er en ”stor kulturell reklameplakat” hvor man viser fram til seg selv og til andre hvor vellykket man er og hvor bra man har det. Da er det selvsagt ikke så lett å føle at man ikke er ”en av de vellykkede”. Da er det selvsagt ikke særlig moro å ikke ha det bra.

Det å føle at man ikke er vellykket er en individuell følelse jeg gjerne skulle fjernet fra alle sine skuldre. Ordet vellykket er i seg selv et merkelig ord som har fokus på en ytre standard som ikke nødvendigvis er det som er riktig å måle seg opp mot.

Mitt råd til alle som sliter når det nærmer seg jul er å huske på at det kommer nye 365 dager rett over jul. Julen er ikke en endestasjon. Julen er bare en dag hvor man har fri, noen tror på Jesus, noen tenker litt på om de tror på Jesus eller ikke mens noen kjøper julegaver og noen selger julegaver. Noen har store juleselskaper mens andre orker kanskje å bruke litt mer tid enn vanlig på å lage middag. Noen orker ikke mye. Noen drikker seg fulle. Noen bruker julen til å hjelpe andre mens andre er de andre som drar dit noen hjelper andre. For eksempel på fattighuset. Noen er og blir på gata.

Kjære medmenneske. Her kommer et juletips fra meg:

Sett deg ned på en stol eller en krakk eller gå deg en tur og gjør dette tankeeksperimentet jeg nå skal forklare:

Den smerten, det stresset eller de problemene du har nå det kan endre seg eller lindres etter hvert. Se for deg selv i juletiden om 3 år i samtale med en god venn eller i samtale med en eller annen vennlig ukjent i fremtiden.

Personen spør deg: Hva var det som gjorde at du kom deg OK igjennom den situasjonen du var i for tre år siden? Hva gjorde at du kom deg videre?

Les spørsmålet fra personen tre år frem i tid et par ganger: Hva var det som gjorde at du kom deg OK igjennom den situasjonen du var i for tre år siden? Hva gjorde at du kom deg videre?

Kanskje personen i fremtiden også spør deg: Hva var det som gjorde at du plutselig begynte å like julehøytiden? Du elsker jo jul nå. Sånn var det ikke før. Hva skjedde?

Tre år frem i tid: Hva gjorde du for å få det bedre? Hva gjorde at du fant tilbake ti glede i livet ditt. Hva skjedde? Hva gjorde du?

Prøv å svar på det spørsmålet

Prøv for øvrig å slappe av. Kanskje det er en del ting som ikke er så forferdelig viktig når alt kommer til alt.

Det er ganske så normalt å slite litt ekstra med sine utfordringer inn mot jul.

Ha en så god jul som mulig.

Det fortjener alle og det fortjener også du.

Jon Schau er stand-up komiker og forfatter, mens Egil Arne Skaun Knutsen er psykolog og har en egen blogg: Psykogrubbel