26. nov 2015 Psykobloggen

Tidlig innsats styrker barn og unge sin mentale helse

Vi må forebygge mer enn vi reparerer. Vi trenger opptrapping med flere ansatte i skolehelsetjenesten.

Av Trine Skei Grande og Ketil Kjenseth

Vi vet nok i dag til å konkludere med at tidlig innsats og forebygging er veien å gå for å sikre barn og unge sin mentale helse. Likevel er det tungt å snu et «tankskip», enten det er tunge tanker eller det er fordeling av ressurser i samfunnet. Vårt svar er at vi må sette de store ressursene inn så tidlig som mulig, i stedet for å behandle når skaden har skjedd.  Vi må forebygge mer enn vi reparerer. Så hvordan får vi til det?

Vi har stor tro på de brede folkehelsetiltak. Gode barnehager med personale med barnefaglig/ pedagogisk utdannelse som ser hvert enkelt barn er avgjørende for at barnet føler seg inkludert.  Vi vet også at mobbing allerede er et problem i barnehagen. Gode voksenpersoner som ser dette og gjør tiltak mot det, kan være avgjørende for om barna har det godt i barnehagen eller ikke. Vi vet at gode vaner innlæres tidlig, så her er det ingen grunn til å vente og se.

Vi vet at ulike former for omsorgssvikt er direkte skadelig for et barns utvikling. Derfor er tidlig innsats avgjørende for å redde barn fra problemer gjennom barndommen og senere i livet. Helsestasjonen er en særdeles viktig partner i dette arbeidet. De har en unik mulighet til å oppdage problemer i barns oppvekstsvilkår. Venstre vil ha mer av lavterskeltilbud. Dette kan blant annet være foreldrestøtte til å forstå samspillet skole – hjem. Kanskje er det på tide å tilby familier samlivskurs og foreldrekurs i regi av frivillige organisasjoner, familievernet eller helsestasjonene?

Vi har også stor tro på betydningen av en god skolehelsetjeneste. De ansatte i skolehelsetjenesten er ofte de første som barn og unge snakker med om sine bekymringer, problemer hjemme, problemer på skolen, ensomhet, ulykkelig eller lykkelig forelskelse o.l. Disse gode hjelperne hindrer ofte en liten bekymring fra å utvikle seg til å bli en mer alvorlig. Skolehelsetjenesten har lenge meldt inn at de har for liten tid. Noen timer i uka er ikke nok for å kunne få snakket med alle som ønsker en samtale.

Vi tar dette på alvor. Vi er helt klare på at vi trenger opptrapping med flere ansatte i helsestasjoner og skolehelsetjenesten. Venstre har sagt minst 1000 stillinger i begge disse tjenestene i løpet av denne stortingsperioden, og vi kommer ikke til å gi oss før vi er i mål!

Vi mener også det er på tide med litt kreativitet og nye tanker i tjenestene. Kanskje kan det være en fordel å samle skolehelse- og PP-tjenesten? Kan disse fagpersonene jobbe sammen til det beste for barn og unge? Skal vi flytte 4-årskontrollen ut til barnehagen, i stedet for å flytte barna inn på et kontor?

Vi har oppnådd mye i arbeidet med psykisk helse. Det er en helt annen åpenhet rundt psykisk helse i dag enn for bare få år siden. Det blir forsket på behandling og mange får god hjelp i helsevesenet. Vi mener likevel det er på tide å snu «tankskipet». Ved å vri de store ressursene fra behandling over på forebygging, kan vi styrke barn og unge sin mentale helse, før den lille uroen har fått utvikle seg til å bli et psykisk helseproblem.



Trine Skei Grande er Leder og Ketil Kjenseth Helsepolitisk talsperson i Venstre.