15. jun 2015 Psykobloggen

Stille revolusjon

Einar Stensrud: Foregår det en stille revolusjon i kommunehelsetjenesten?

Av Einar Stensrud

I Bærum kommune er det nå innført såkalt fritt brukervalg i hjemmesykepleien. Kommunen har tildelt fire ulike firma tjenestekonsesjon. Brukerne kan velge blant disse firmaene og kommunen. Dersom man ikke foretar seg noe, får man kommunen automatisk. Kommunen har det endelige ansvaret for tilbudet og valget er på denne måten ikke helt fritt, man må velge blant firmaene som er forhåndsgodkjent av kommunen.

Helseminister Bent Høie la fram regjeringens forslag til helsereform i juni 2014. Til NRK sa han: – Vi foreslår å innføre fritt behandlingsvalg innen rusbehandling, psykisk helsevern og noen andre fagområder i løpet av 2015. Det er disse pasientene vi mener  har størst behov for å få styrket sine rettigheter raskt. I slutten av mars i år holdt de helsepolitiske talsmennene i Høyre, Frp, KrF og Venstre pressekonferanse sammen for å vise at de står sammen bak «fritt behandlingsvalg». Disse har nå flertall på Stortinget.

Både Arbeiderpartiet og SV har uttalt seg kritisk til reformen. Men vil de klare å reversere den dersom de skulle vinne stortingsvalget om to og ett halvt år, eller hvis regjeringen Solberg må gå av før den tid? De viktigste endringene skal skje i 2015, da er det ennå to år før en nyvalgt regjering eventuelt kommer i gjenge.

Den mest opplagte innvendingen mot fritt brukervalg er kanskje kunnskapen eller kompetansen til firmaene. Vil sykepleiere og andre som jobber her kunne tilegne seg kunnskapen som trengs for å jobbe innen psykisk helse?

Jeg tror at fritt brukervalg i kommunehelsetjenesten kan være et fint korrektiv til kommunen selv, også når det gjelder psykisk helse. Dette kan også være med på å øke kapasiteten og å gi yngre krefter en mulighet til å slippe til.

Utfordringen blir å kontrollere firmaene som utfører tjenestene, og at disse har tilstrekkelig med kompetente folk. Det må føres kontinuerlig tilsyn fordi brukerne er en sårbar gruppe som ikke alltid kan si ifra, og det kan like gjerne skapes lukkede kulturer her som i det offentlige.

Brukerstyring er nok kommet til denne delen av helsevesenet, nå kalles det fritt brukervalg av hjemmesykepleie, og det må diskuteres mer åpent dersom det skal lykkes.

Teksten er skrevet på Skrivekløe-kurset til Mental Helse i Asker og Bærum.