30. okt 2015 Psykobloggen

Selvhjelp og pakkeforløp

Einar Stensrud: Helsevesenet og eldreomsorgen står foran store økonomiske utfordringer, hvor færre skattebetalere skal betale for flere eldre og syke.

Av Einar Stensrud

Bærum kommune møter utfordringene ved å satse på forebygging og hjelp til selvhjelp. Eller det er i hvert fall det som står i planene. På Villa Walle, som er et dagsenter i Sandvika, føler jeg at vi lever i spennet mellom det å ta hensyn til de svakeste, og ikke «sinke» eller kjede de raskeste.

De med mest ressurser blir gående mye «i mellom», og får ikke brukt seg selv i tilstrekkelig grad. En konsekvens av dette, blir at de søker seg bort fra dagsenteret. Noen finner andre tilbud, noen får seg en vanlig jobb, og noen vil sikkert mislykkes. Mange av disse har tilført stedet mye, men kunne sikkert ha tilført mer. Hva er problemet?

Jeg opplever at det er et for stort skille – eller høy barriere – mellom arbeidslivet og de som faller utenom. De som klarer å gå tilbake, eller over, i arbeidslivet etter å ha vært bruker av psykiske helsetjenester, utmerker seg gjerne ved at de er flinke til å bruke nettverk og kunnskap som de har tilvent seg mens de var til behandling, eller som brukere av et dagsenter. Og de er kreative.

Men det finnes ingen opptråkket vei, og jeg tror det er for mye å kreve at man skal bruke flere år på å «rote rundt» for å finne seg noe annet  å gjøre. Kanskje burde det være enklere å opprette prosjekt-stillinger lønnet av Nav eller medarbeidere med «bruker-erfaring» på åremål?

Dersom dette bakes inn i Statsminister Erna Solbergs visjon om «pakkeforløp» i behandling av psykiske lidelser, klarer vi kanskje å utnytte kompetansen til personer som har vært lenge i systemet til å hjelpe de som har lenge igjen.

Av Einar Stensrud