18. sep 2017 Psykobloggen

Kjære gud, kommer du snart? Det er så rotete her.

Marianne Magelssen: Marianne er utdannet offentlig godkjent sykepleier, coach og mindfulness- instruktør. Hun arbeider i dag som forfatter og foredragsholder.  

Av Marianne Magelssen

Livet har både overrasket og forskrekket meg. Som liten trodde jeg det skulle være bare godt, og at det var meningen at jeg skulle være glad. Jeg var ikke forberedt. Jeg var ikke klar over at vi er utstyrt med verktøy. At vi har det som skal til for å tåle både lyset og mørket. Jeg skulle ønske noen hadde fortalt det, slik at jeg ikke hadde behøvd å lete meg i hjel.

Jeg tror alle mennesker har noen ubearbeidete opplevelser i kroppen. Opplevelser som er godt beskyttet, for smertefulle til å hentes frem, og noen ganger også fullstendig ukjente for oss. Kroppen er intelligent, og den har ønsket å beskytte oss. I mange tilfeller har det også vært nødvendig, og vi kan være takknemlige for det, men alt vi har opplevd setter spor og preger måten vi lever livene våre videre på. Uten forvarsel kan det oppstå en situasjon hvor vi brutalt støter inn i de ubearbeidete opplevelsene: De kommer dermed til overflaten, men da ofte utkledd som smerte, tilbaketrekning, sinne, depresjon, angst, sorg eller sjalusi. Emosjonene kan ta all plass og gjøre det vanskelig å se den bakenforliggende årsaken. Hvis vi ikke er vennlige med oss selv og har bevegelse og romslighet, kan vi bli emosjonene som dukker opp. Jeg ble sjalusi, den mest negative emosjonen jeg visste om.

I min desperate leting etter å reparere meg selv fant jeg noen verktøy. Flyt-metoden er navnet jeg har valgt som samlebetegnelse på de fem verktøyene: Å gjespe, Aksept, Oppmerksomhet, Å snakke sant og Takknemlighet. Disse verktøyene opprettholder bevegelse i kroppen, følelsene og tankene. Bevegelse hindrer stagnasjon. Stagnasjon stjeler livskraft og mening.

Barn trenger å føle seg verdsatt og forstått. Det er livsnødvendig fordi det er gjennom andres kjærlighet vi bygger selvfølelse og lærer å elske oss selv. Det lille barnet er åpent og uten beskyttelse. Familieterapeuten Jesper Juul sa en gang at det farligste stedet å vokse opp er i en familie. Sårene vi har, oppsto i nære relasjoner i barne- og ungdomstiden. Det var da vi skapte beskyttelsesmekanismene. Gjennom livet setter vi ubevisst opp beskyttende murer rundt oss, murer som er bygd med bakgrunn i en dyp frykt for å bli såret. Frykten kan komme til uttrykk gjennom ulike beskyttelsesmekanismer fordi murene voktes med mange forskjellige emosjoner, sinne eller sjalusi, arroganse eller avvisning, reservasjon eller likegyldighet. Det er slik vi forsvarer oss mot smerte. Vi verner om sjelen og det åpne, rene hjertet. Beskyttelsesmekanismene dannes på en svært finurlig og intelligent måte, og ofte skygger en for en annen. Når vi setter opp murer, stagnerer pusten og følelsene, og det blir ingen bevegelse. 

Et av verktøyene i Flyt-metoden er å akseptere. Det er først når vi blir i stand til å akseptere en tanke, følelse eller hendelse at motstanden slipper taket. Det betyr ikke at vi nødvendigvis liker situasjonen, tilgir eller godtar den, men vi aksepterer at slik er det akkurat nå. Noen ganger er det vanskelige vanskelig. Å akseptere betyr å la motstanden gå.

Aksept kommer ikke uten vennlighet. Vi greier ikke å løse opp i noe uten omsorg for oss selv og det lille barnet inni oss. Når vi gir støtte og omsorg til oss selv og det vi erfarer i øyeblikket, enten det er en god eller en dårlig opplevelse, holder vi bevegelsene i gang. Vi hindrer stagnasjon. Vi har anledning til å velge i hvert eneste øyeblikk. Vi velger hva vi vil tenke og hvordan vi vil reagere. Det er faktisk et ansvar vi har, men å velge er vanskelig når vi ikke aksepterer det som dukker opp i øyeblikket. Vi skyr ubehag, vi vil ikke ha det, og vi opplever det som feil. Noe det selvfølgelig ikke er, det er verken farlig eller feil. Ubehaget er bare et signal, og hvis vi aksepterer det, roer kroppen seg og vi kan ta gode valg. Når vi ikke aksepterer, gir vi ubehaget kraft, og det får enda større plass. 

Om Marianne Magelssen: Marianne er utdannet offentlig godkjent sykepleier, coach og mindfulness- instruktør. Boken Kjære gud, kommer du snart? Det er så rotete her er skrevet med bakgrunn i hennes personlige erfaringer. Hun arbeider i dag som forfatter og foredragsholder.  

Marianne har tidligere skrevet den bestselgende boken Pust for livet om stressmestring, adferdsendring og tilstedeværelse. Hun er spesielt opptatt av ressursene vi mennesker selv besitter, og hvordan vi kan bruke oss selv bedre ved bevissthet om kroppens egne verktøy. Hvis vi vet hvordan vi skal bruke disse verktøyene, kan vi ta ansvar for egen helse, egne prestasjoner, egen adferd og eget stressnivå. 

www.mariannemagelssen.no