14. sep 2015 Psykobloggen

Eldrepsykologi

Anlov P. Mathiesen: Det er på tide å ta eldrepsyke på alvor.

Av Anlov P. Mathiesen

Psykiske utfordringer kan ha mange årsaker, og de færreste går gjennom et helt liv uten i det minste å kjenne på hva det vil si å miste det mentale fotfestet. Kilder til problemer kan være eksterne like mye som interne; foreldre opplever problemer på grunn av ting som inntreffer med deres barn eller partnere kan få det gjennom sine samboere eller ektefeller. Livsfaser er også en kilde til utfordringer. Tenåringer opplever ofte et press som setter dem i store psykiske vansker. Midtlivskrise er representerer også en slik utfordring.
   Men om det finnes en livsfase vi bør snakke mere om så er det alderdommen. Ikke fordi den er viktigere enn andre, men fordi den fortsatt er litt uhørt. Fordi eldre ikke bare stues bort rent fysisk, men også psykisk. Hva de gamle sliter med gidder vi ikke bruke tiden på. 

Depresjoner er svært utbredt hos eldre. 100 000 eldre lider av depresjon. Sammenlignet med øvrig befolkning er andelen personer med alvorlig depresjon det dobbelte blant mennesker i alderen 70-85. Det er mye. Det kan være forskjellige årsaker til dette, og det er heller ikke helt unaturlig at alderdommen krever noe ekstra av oss, også mentalt. Men når det en gang er slik så må vi som samfunn også legge til rette for det. Hvilket vi ikke gjør idag. Vi har tilstrekkelig oversikt, både gjennom tallmateriale, pasienttilgang og passende behandling. Men vi står fortsatt og ser på at eldre lider, ofte i ensomhet. Det er ikke en overdrivelse å si at vi her svikter fundamentalt, både med tanke på enkelt medmenneskelighet og sett ut i fra et menneskerettighetsperspektiv. Vi behøver et stort løft for eldres psykiske helse. 

Helseminister Bent Høie har vært tydelig, og later til å ha fokus på nettopp eldre og psykiske lidelser. Et underkommunisert – ja rent ut fortiet – tema, som like fullt berører svært, svært mange. Høie hevder at eldres psykiske helse er noe vi må ha fokus på. At vi ikke må tillate oss en inaktiv alderdom avsondret fra gjøremål og deltakelse. Og han har helt rett: Inaktivitet skaper psykiske problemer, også for eldre. Eller kanskje særlig for disse, da man ofte gjennom et langt liv har lagt seg til daglige rutiner og arbeidsoppgaver knyttet til ambisjoner og målsettinger. Fravær av mål kan lett skape fravær av mening.
   På den ene side er det viktig å stimulere til at eldre har noe å gjøre, og på den annen side er det like viktig å sørge for adekvat terapi når det trengs. Og behovet for aldersterapi er antakelig stort allerede idag. Helseministerens eldrealibi Astrid Nøklebye Heiberg er forhåpentligvis tett på saken. Så gjenstår det å se om 2015 blir et vendepunkt i arbeidet med å modernisere eldrepleien.

Anlov P. Mathiesen er politisk rådgiver i Mental Helse. Teksten er tidligere publisert i Mathiesens faste spalte i tidsskriftet Sykepleien.