5. okt 2015 Psykobloggen

Alle trenger noen

Bent Høie: Det er ikke bare guttungen som står alene i utkanten av skolegården som er ensom.

Av helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Den eldre kvinnen som sitter alene på benken i parken savner også noen å være sammen med.

Å være ensom er ikke bare vondt. Det er helseskadelig også. Derfor er jeg veldig glad for at det den siste tiden har blitt større åpenhet om ensomhet!

Vi har først og fremst blitt flinkere til å snakke om ensomhet blant dem som har størstedelen av livet foran seg. Men vi må også bli flinkere til snakke om ensomhet blant dem som har størstedelen av livet bak seg.

Jeg tror mange av oss reagerer når vi ser guttungen som står alene med bøyd nakke i utkanten av skolegården. Kanskje han er ensom, tenker vi.  Jeg tror færre reagerer når vi ser den eldre kvinnen som sitter alene på benken i parken. Ikke så mange av oss tenker over at hun kanskje er ensom. Men det kan det hende at hun er.

Det viktigste for helsa vår er ikke hvor ofte vi spiser fisk eller sykler til jobben. Det viktigste for helsa vår er mennesker. Andre mennesker. “Vi trenger alle noen å prate med” heter Mental Helses nye kampanje. Det er helt riktig. Og det gjelder for oss alle gjennom hele livet. Men behovet er aller størst i fasene av livet der endringene er størst – i ungdommen og alderdommen.

Den unge gutten opplever at han har mer krefter enn han trodde.

Den eldre mannen opplever at han har mindre krefter enn han trodde.

Den unge jenta synes det er tungt å finne gode venninner.

Den eldre kvinnen synes det er tungt at de gode venninnene ikke lever lenger.

Det er viktig med oppmerksomhet om de fysiske og psykiske endringene når løpet mot voksenliv, yrkesliv og familieliv begynner. Men det er store endringer i andre enden også. Når størsteparten av voksenlivet er levd, når yrkeslivet er avsluttet og familielivet har skrumpet inn til en og annen søndagsmiddag med travle barn og enda travlere barnebarn.

De felles arenaene for barn og unge fungerer på sitt beste som sikkerhetsnett der vi fanger opp dem som sliter. Vi har ikke slike arenaer der vi kan fange opp de eldste blant oss.

Eldre må selv søke hjelp hvis ensomheten blir så tung å bære at den går ut over helsa. Vi vet at mange av dem ikke gjør det. Statistikken viser nemlig at eldre mennesker søker hjelp for psykiske lidelser sjeldnere enn andre. Vi vet at det ofte er kona som får ektemannen til å oppsøke lege hvis noe er galt. Hvis det er hun som faller fra først, blir ikke bare hverdagen mer ensom for ham som sitter igjen. Da er det heller ingen som drar ham med ut på tur eller bestiller time hos legen når det trengs.

Eldre som bor på sykehjem eller får heldøgns omsorg kan også ha psykiske lidelser som ikke blir oppdaget og behandlet. Symptomer på depresjon hos eldre har ofte blitt feiltolket som uttrykk for høy alder. Men bestefar er kanskje ikke gammel og glemsk. Han er kanskje deprimert. Det har skjedd en utvikling mot det bedre de siste årene. Vi har blitt flinkere til å se psykiske lidelser hos eldre, men vi har fortsatt en vei å gå. Det trengs både mer og bedre kompetanse i den kommunale helse- og omsorgstjenesten på dette området. Det er en av grunnene til at vi lager en handlingsplan om kompetanseheving i den kommunale helse- og omsorgssektoren.

Så må det satses mer på meningsfulle aktiviteter for eldre på sykehjem og omsorgsboliger. Det skaper trivsel og forebygger både psykiske og fysiske plager. Jeg har besøkt sykehjem mange steder i landet som viser en økende bevissthet om at eldre mennesker har behov for varierte aktiviteter. Noen eldre trives med kaffedrikking og salmesang. Andre foretrekker vinsmaking og visesang. Kommunene som ligger fremst på dette området, har tatt dette innover seg. Og de har forstått at det er en viktig investering i de eldres helse.

Å være i aktivitet er ikke minst viktig for mennesker som lider av demens. Utbygging av aktivitetstilbud blir et viktig tema i regjeringens nye demensplan som kommer i høst. I årets budsjett bevilget vi midler til om lag 1000 nye dagaktivitetsplasser. Vi kommer også til å foreslå at kommunene får plikt til å tilby et dagaktivitetstilbud til hjemmeboende personer med demens fra 2020.

Vi trenger bedre og mer helhetlige helsetjenester i kommunene for å forebygge helseplager og fange opp dem som sliter. Flere lavterskeltilbud der man kan søke hjelp uten å bestille time og flere psykologer er en viktig del av satsingen på bedre tjenestene der folk bor.

Det er mye vi kan og skal gjøre for å fange opp ensomme eldre som sliter. Men det er noen hull stat og kommune ikke greier å fylle. Vi har ikke medisin mot ensomhet. Vi kan ikke skrive ut venner på resept.

Derfor øker vi støtten til frivillige organisasjoners arbeid med å forebygge ensomhet hos de eldste med til sammen 10 millioner kroner. Blant aktivitetene som får støtte er gågrupper for eldre, seniordans og besøks- og aktivitetsvenner i eldreomsorgen.

De frivillige organisasjonene byr på langt mer enn aktiviteter. Mental Helse og andre organisasjoner har hjelpetelefoner og tjenester på nett for dem som trenger noen å snakke med i små og store kriser. Dette er viktige tjenester for mange mennesker!

De frivillige er også med på å skape åpenhet om ensomhet og psykiske lidelser. Mental Helses nye kampanje om ensomhet og psykisk helse setter ord på noe mange eldre strever med i taushet.

Det gjør det lettere for ensomme eldre å søke kontakt med andre.

Og det gjør det lettere for ensomme eldre å søke hjelp.

Det gjør det lettere å se henne som sitter alene på benken i parken.

Og det gjør det lettere å slå seg ned ved siden av henne.

For vi trenger alle noen å prate med.