22. sep 2015 Psykobloggen

8 tips for å finne fokus

Ingrid Kristiansen: Vi moderne mennesker er ikke alltid like oppmerksomme på det som skjer rundt oss. Her er noen gode råd for å holde et bedre fokus.

Av  Ingrid Kristiansen

1. Forsøk å hvile. I dag er vi blitt eksperter på å drive rovdrift på vårt medfødte stress-system, som vi har fått for å berge oss fra farlige situasjoner. Slik vi lever i dag er vi ”på” hele tiden og derfor er vi ikke i stand til å skille mellom nødvendige ”farer” eller utfordringer i forhold til mindre viktige situasjoner.

2. En kanal om gangen. Med det mener jeg at du kan se på bare ett TV-program i gangen eller snakke med en person av gangen. I dag er det altfor mange som snakker med en person ansikt til ansikt og svarer på mobiltelefonen som ringer. Viktig å bruke tiden der du er her og nå.

3. Bli en bedre lytter. Det er en god egenskap og være en god lytter. Mange av de beste sjefene, terapeutene og vennene er gode lyttere.

4. Ikke svar uten å tenke deg om. Det er et lurt triks å svare på telefonen når du har tid til å høre etter ellers blir gjerne svaret halvveis. Det er bedre å ringe tilbake når du har tid og anledning til og snakke.

5. Mental trening. Driv med litt mental trening dersom du har et litt urolig sinn. Det er nemlig ikke bare kroppen som er dynamisk og som blir sterkere av å trene. Dette gjelder også oppmerksomhetsevnen. Mental trening vil hjelpe, da ser du bl.a. for deg situasjoner du ønsker å være i.

6. Fokustyver er det mye av i vår tid. Skru av mobilen, nettbrettet eller PC-en av og til det vil gjøre deg mer fokusert på det du virkelig driver med.

7. Oppmerksomhet. Dårlig hukommelse, har du det? Vi blander ofte hukommelse med oppmerksomhet, som i hjernen er forskjellige strukturer. Skal du huske noe fra et møte, en samtale eller en skoletime må du følge med. Ikke la deg distrahere av ting som er uvesentlig rundt deg.

8. Ro deg ned, det har vi alle godt av innimellom. Tempo og intensitet akselererer ofte når vi blir stresset, og det vi skal gjøre går ofte i stå. Da er det viktig å gire ned og gjøre ferdig en oppgave i gangen i rolig tempo.

Ingrid Kristiansen er bioingeniør, treningsveileder og tidligere langdistanseløper. Verdensmester i terrengløp, gateløp og 10 000 meter. Satte flere verdensrekorder, blant annet i maraton. Hun har også sin egen  blogg.